Talibanii au dat înapoi miercuri la anunțul că liceele se vor deschide pentru fete, spunând că vor rămâne închise până când va fi elaborat un plan în conformitate cu legea islamică pentru redeschiderea acestora.
Khadija, în vârstă de șaisprezece ani, a stat trează toată noaptea, încântată de prima zi la școală, după șapte luni petrecută acasă în capitala Afganistanului, Kabul.
Talibanii cer închiderea școlilor pentru fete
Dar miercuri s-a întors acasă dezamăgită după ce talibanii au ordonat brusc liceelor de fete să rămână închise.
„A sosit asistentul director al școlii și ea plângea, a luat microfonul și a spus că nu poate vorbi, toți am fost surprinși de ce nu a vrut să vorbească într-o zi atât de fericită și de ce plângea în loc de primindu-ne. Apoi, ne-a spus să părăsim școala pentru că oficialitățile nu au permis fetelor să vină la școală.”
Talibanii au amânat redeschiderea școlilor pentru fete din cauza unei probleme tehnice și a lipsei uniformelor standardizate pentru elevii din întreaga țară. Asta spune Suhail Shaheen, un membru senior taliban cu sediul la Doha.
De când talibanii au preluat controlul în august, comunitatea internațională a făcut din educația fetelor o cerere esențială pentru orice recunoaștere viitoare a guvernării lor.
O declarație a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a calificat decizia ca fiind profund dăunătoare. Purtătorul de cuvânt al ONU pentru comunicații în Afganistan, Stephane Dujarric și-a citit declarația de miercuri:
„Secretarul general spune că refuzul educației nu numai că încalcă drepturile egale ale femeilor și fetelor, ci și pune în pericol viitorul țării, având în vedere contribuțiile extraordinare ale femeilor și fetelor afgane”.
Khadija spune că este greu să te menții motivat și să depășești dezamăgirea.
„A fost ca o zi de doliu și a fost o zi foarte tristă, a fost ca și cum ai pierde o persoană dragă, toată lumea plângea, fetele se îmbrățișau și plângeau și își luau rămas bun”.
Ultima dată când talibanii au condus Afganistanul, din 1996 până în 2001, au interzis educația femeilor și majoritatea angajării.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!