3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInternaționalAfghanistanRomânia va accepta sute de refugiați din Afganistan

România va accepta sute de refugiați din Afganistan

România ar primi aproape o mie de afgani. Ministrul Lucian Bode a anunțat că România este dispusă să primească aproape o mie de cetățeni din Afganistan. Ei sunt în pericol după ce talibanii au preluat puterea.

România este dispusă să primească “persoane aflate în risc iminent”. Acest anunț a fost făcut, ieri, de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Vor fi acceptați în România “colaboratori”

Ministrul a spus că vor fi acceptați în România “colaboratori ai structurilor noastre”. De asemenea sunt acceptați jurnaliști, magistrați sau studenți care beneficiază de burse în România.

Ministrul de Interne nu a detaliat cine vor fi colaboratorii afgani care vor sosi în România. Putem presupune că ar fi vorba de localnici care au lucrat alături de militarii români care au luptat în Afganistan. În această eventualitate, discreția ministrului de Interne se explică prin necesitatea ca acești refugiați să nu fie expuși unor riscuri în plus, nici înainte, nici după ce ar ajunge în România.

Acești noi refugiați vor fi primiți legal în România, spre deosebire de migranții veniți anterior din Asia. Ei au intrat în principal ilegal în România și care au creat probleme în orașele unde s-au stabilit.

Ministrul Bode a precizat că România are amenajate pentru cazarea străinilor două centre de custodie, în regim închis, cu o capacitate de peste 200 de locuri, cu un grad de ocupare sub 60 la sută, precum și şase centre de azil, cu o capacitate normală de funcţionare de 1.100 de locuri, dintre care sunt disponibile 751 de locuri.

“Aceste centre de azil au o capacitate normală de funcţionare de 1100 de locuri. Astăzi sunt disponibile 751 de locuri, pentru că în cele şase centre avem 496 de migranţi”

Lucian Bode,

Ministrul Afacerilor Interne

Acum zece zile, când au fost aduși la București, cu un avion militar, 15 dintre cetățenii români repatriați din Afganistan, președintele Iohannis transmitea un mesaj în care preciza că salvarea acestora s-a realizat printr-o acțiune coordonată în comun de Ministerul Afacerilor Externe și de Serviciul de Informații Externe al României.

“Celula de criză activată de Ministerul Afacerilor Externe și coordonată împreună cu SIE, la care participă Ministerul Apărării Naționale și SRI, a derulat acțiuni ample și dificile”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Instituțiile românești au reușit să salveze cetățeni ai României și din alte state partenere cu NATO, iar acum vor sosi în România și cetățeni afgani care au colaborat cu românii.

Până la mesajul transmis, ieri, de ministrul Lucian Bode, România era percepută drept o țară care a acționat lent în criza legată de Afganistan. România era criticată inclusiv pentru faptul că, spre deosebire de alte state, ea nu-și pusese problema să salveze din Afganistan pe acei localnici care au colaborat cu țările europene care au avut misiuni în Afganistan – țări între care se remarcase și România. Se știe că acei afgani care au colaborat cu NATO ar putea fi acuzați de talibani de trădare și ar putea fi executați.

Consiliul extraordinar JAI

“Sunt convins că mâine, în Consiliul extraordinar JAI, vom adopta o declaraţie comună în care vom prezenta statelor membre abordarea comună a tuturor statelor membre”, declara, ieri, ministrul de Interne al României, Lucian Bode.

Din punctul de vedere al ministrului, “România are capacitate de a primi migranţi, dar condiţionat”.

“Cu o singură condiţie, verificările să fie realizate de structurile de securitate ale statului român. Facem aceste analize pe tot ceea ce înseamnă componenta naţională”, a precizat, ieri, ministrul de Interne, Lucian Bode.

Statele NATO sunt conștiente că în valurile de refugiați din Afganistan se strecoară și persoane care nu au probleme politice cu talibanii deci nu sunt în pericol acolo, ci, pur și simplu, vor să trăiască într-o țară mai bogată decât a lor. O situație și mai gravă poate fi dacă, printre refugiați, se ascund și membri ai unor grupări criminale sau teroriste. Aceștia ar putea chiar pune în pericol statele occidentale care le-ar oferi azil.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Consultări politice în curs: Premierul viitorului Guvern rămâne o necunoscută

Reprezentantul PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că numele premierului care va conduce următorul Guvern nu a fost încă stabilit de liderii partidelor proeuropene. Potrivit ZF,...

Justin Trudeau, aproape de pierderea funcției: Moțiune de cenzură planificată pentru începutul anului viitor

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau ar putea pierde guvernarea în primele luni ale anului viitor, după ce liderul Noului Partid Democrat (NPD), Jagmeet Singh, a...

Incendiu puternic în Piața Matache din Capitală: Avertizare RO-ALERT pentru populație

Sâmbătă dimineață, un incendiu de proporții a cuprins mai multe magazine din Piața Matache, situată pe strada Cameliei, Sectorul 1 al Capitalei. Din cauza...
Ultima oră
Pe aceeași temă