Afganistan: Americanii şi talibanii s-ar apropia de un acord de pace

După un arăzboi de aproape 18 ani, o propunere de acord de pace în Afganistan, care ar implica ruperea relaţiilor între talibani şi Al-Quaeda, ar duce la retragerea a mii de militari americani din zonă, ne spune AFP.

Share

Lorand Stoica 0 comentarii

Actualizat: 02.08.2019 - 20:20

Un prim acord de pace ar urma să reducă numărul militarilor americani în Afganistan la 8.000 de oameni - de la 14.000 în prezent, scrie în ediţia de joi, cotidianul The Washington Post (WP). Talibanii s-ar angaja la un armistiţiu şi şi-ar întrerupe orice legătură cu gruparea jihadistă Al-Quaeda.

”Cred că am ajuns la 80 sau 90% (dintr-un acord)”, a declarat un oficial amerian. ”Însă mai este un drum lung cu cele 10-20 de procente rămase”.

Potrivit Fox News, acest acord prevede negocieri de pace între talibani şi guvernul afgan.

Talibanii au refuzat ferm, până acum, să discute cu Guvernul preşedintelui afgan Ashraf Ghani, pe care-l consideră ilegitim, cu excepţia unei reuniuni recente la care reprezentanţi ai Guvernului au luat parte ”cu titlu personal”.

O nouă întâlnire între americani şi talibani ar urma să aibă loc în curând la Doha, în Qatar, după o precedentă rundă de negocieri încheiată la 8 iulie.

Talibani şi diverşi oficiali afgani de rang înalt s-au angajat atunci să stabilească o ”foaie de drum a păcii” în Afganistan.

Retragerea din Afganistan este una dintre promisiunile de campanie ale candidatului Donald Trump.

Comentarii