29.5 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăInternaționalActorul Robert Loggia, cunoscut din filmul Scarface, a murit

Actorul Robert Loggia, cunoscut din filmul Scarface, a murit

Actorul american Robert Loggia, celebru pentru rolul din "Scarface", a murit vineri, la vârsta de 85 de ani, informează Mediafax.

Robert Loggia, care locuia în Los Angeles, California, a suferit în ultimii cinci ani ai vieţii de maladia Alzheimer.

Cele mai notabile roluri ale sale sunt cele din filme precum "Ofiţer şi gentleman/ An Officer and a Gentleman", "Onoarea familiei Prizzi/ Prizzi's Honor", "Ziua independenţei/ Independence Day" şi "Vreau să fiu mare/ Big", în care a apărut alături de Tom Hanks. De asemenea, a interpretat un lord al drogurilor în filmul "Scarface", în care rolul principal a fost jucat de Al Pacino.

Loggia a fost nominalizat la premiile Emmy în 1989, pentru rolul agentului FBI Nick Mancuso din serialul "Mancuso de la FBI/ Mancuso, FBI", şi în 2000, pentru o apariţie specială în "Malcolm in the Middle".

A fost un versatil interpret în roluri secundare, jucând, de exemplu, trei personaje diferite în trei episoade ale serialului "The Rockford Files". De asemenea, a jucat rolul unui mafiot violent numit Feech La Manna în câteva episoade din serialul "Clanul Soprano/ The Sopranos".

Robert Loggia, pe numele său real Salvatore Loggia, născut în Staten Island, New York, pe 3 ianuarie 1930, din părinţi italieni, a făcut cursuri de actorie cu Stella Adler şi la The Actors Studio.

A debutat ca actor pe scena de teatru newyorkeză, iar prima apariţie importantă într-un film a fost în 1957, în "The Garment Jungle".

Loggia a jucat în producţii TV precum "The Untouchables", "Columbo", "Gunsmoke", "Voyage to the Bottom of the Sea", "The Big Valley", "Rawhide", "Little House on the Prairie", "Starsky şi Hutch/ Starsky and Hutch", "Îngerii lui Charlie/ Charlie's Angels", "Magnum, P.I.", "Kojak", "Hawaii Five-0", "The Bionic Woman", "Frasier" şi "Monk".

Printre alte roluri jucate în filme se numără cele din "Răzbunarea panterei roz/ Revenge of the Pink Panther", "Pumnul de fier/ Over The Top", "Victorie neaşteptată/ Necessary Roughness", "Întoarce-te la mine/ Return to Me" şi "Înarmaţi şi periculoşi/ Armed and Dangerous".

În 1986 a fost nominalizat la premiile Oscar, pentru rolul din "Jagges Edge", de Richard Marquand.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă