22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalAboul Fotouh suferă de două atacuri de cord în închisoare, Egipt

Aboul Fotouh suferă de două atacuri de cord în închisoare, Egipt

Fostul candidat la funcția de președinte al Egiptului, Abdel Moneim Aboul Fotouh, a suferit două atacuri de cord în închisoare, a spus fiul său, adăugând că tatăl său poate muri acolo din cauza condițiilor inumane în care se află.

Fiul lui Aboul Fotouh, Ahmed, a scris sâmbătă că tatăl său, care este o figură principală din opoziție, poate să cedeze în orice moment abuzului “deliberat” din închisoarea din Torah din Cairo.

Un fost membru al Frăției Musulmane și liderul Partidului Egiptul Puternic al Centristului, Aboul Fotouh a candidat independent la alegerile prezidențiale din 2012, câștigând aproape o cincime din voturi în primul tur.

Aboul Fotouh a fost reținut în februarie 2018, înaintea realegerii președintelui Abdel Fattah el-Sisi, sub acuzația că ar fi parte a unui grup interzis, nespecificat de procurori, dar considerat a fi Frăția. El este, de asemenea, acuzat de răspândirea de știri false.

“Astăzi, în timp ce așteptam să-l vizităm, a suferit un atac de cord”, a spus Ahmed Aboul Fotouh pe Facebook. Starea lui s-a îmbunătățit după ce a fost tratat și l-am vizitat. Apoi am aflat că a avut un atac de cord ieri noaptea.

“Două atacuri de inimă în mai puțin de 24 de ore! Și motivul sunt condițiile de detenție inumane și abuzul deliberat”, a adăugat el.

Vestea vine la două săptămâni după moartea fostului președinte egiptean, Mohamed Morsi, care s-a prăbușit în timpul procesului său de la Cairo.

Morsi a căzut inconștient în sala de judecată, iar televiziunea de stat a spus că a murit de un atac de cord.

Membrii familiei lui Aboul Fotouh s-au plâns în repetate rânduri despre circumstanțele detenției fostelor persoane din opoziție, spunând că izolarea sa nu are alt scop decât să-i abuzeze fizic și psihic.

Familia a subliniat, de asemenea, că starea sa se înrăutățește din cauza neglijenței medicale.

Joi, Centrul pentru Drepturile Economice și Sociale din Egipt și Centrul Adalah pentru Drepturi și Libertăți au înaintat o petiție procurorului referitor la “deteriorarea situației de sănătate a lui Aboul Fotouh”, solicitând o intervenție urgentă pentru a-l “salva de la neglijența medicală deliberată” .

Aboul Fotouh a fost arestat în februarie 2018 după ce s-a întors din Londra, unde a fost intervievat de Al Jazeera, ceva ce este interzisă în Egipt. În acel interviu, el l-a criticat el-Sisi.

Una dintre cele mai proeminente figuri de opoziție din Egipt, Aboul Fotouh fusese deja arestat de mai multe ori sub domnia fostului președinte Hosni Mubarak.

El a fost printre conducătorii Frăției Musulmane înainte de a părăsi grupul și a candidat pentru funcția de președinte în 2012.

Cele mai citite

Corina Crețu: “Simplificarea regulilor PAC reprezintă un pas înainte”

Corina Crețu, europarlamentar și fost comisar european pentru politica regională, aduce în discuție necesitatea de a simplifica regulile Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii...

Ce este foliculita, cum o tratăm și cum o putem preveni

Ce este foliculita? Foliculita este o afecțiune comună, în general benignă, a pielii în care foliculul de păr devine infectat/inflamat și formează o pustulă...

Boris Becker, despre Simona Halep: „Cred că tenisul mondial are nevoie de ea”

Fostul mare jucător german Boris Becker, prezent, marţi, la Bucureşti, la premiera filmului documentar Nasty, a declarat că tenisul mondial are nevoie de Simona Halep. „Mă...
Ultima oră
Pe aceeași temă