8.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăInternaționalA murit ultimul șef al KGB. Ce gest de bunăvoință a făcut...

A murit ultimul șef al KGB. Ce gest de bunăvoință a făcut pentru SUA

Vadim Bakatin, ultimul șef (președinte) interimar al KGB și un cunoscut activist politic și social sovietic și rus, a murit duminică, 31 iulie, la Moscova, Rusia, la vârsta de 85 de ani, relatează APA.

A murit ultimul șef al KGB, cel care a reformat instituția celebră a statului sovietic și a împărțit-o în mai multe agenții independente

Vadim Bakatin, ultimul președinte interimar al KGB, sub conducerea căruia a fost reformată agenția rusă, cândva atotputernică, după care KGB-ul a fost împărțit în mai multe agenții de securitate independente, a murit.


Faimosul KGB a fost principala agenție de securitate a Uniunii Sovietice din 13 martie 1954 până la 3 decembrie 1991, potrivit playtech.ro.

Născut la 6 noiembrie 1937, în Kiselevsk, în prezent regiunea Kemerovo, Rusia, Vadim Bakatin, ultimul președinte al KGB, și-a început cariera în Kuzbass.

Acolo, a lucrat în managementul construcțiilor din Kemerovo și „Kemerokhimstroi”, a fost secretar al Comitetului orașului Kemerovo și al Comitetului regional Kemerovo al PCUS.

În 1983, Vadim Bakatin a intrat în câmpul vizual al viitorului membru al Politburo, Yegor Ligachev, care era șeful Departamentului de organizare de partid al Comitetului Central al PCUS, după care cariera lui Bakatin a început să ia avânt.

Vadim Bakatin s-a născut în Kiselevsk (regiunea Novosibirsk) în 1937. A absolvit Institutul de Inginerie Civilă din Novosibirsk, numit după V.V. Kuibyshev, cu o diplomă în inginerie civilă.

În perioada 1983-1985 a fost inspector al Comitetului Central al PCUS, iar între 1988 și 1990 a fost ministru de interne al URSS. În 1991, a ocupat funcția de președinte al KGB al URSS.

De asemenea, a participat la primele alegeri prezidențiale din URSS.

Cunoscut pentru faptul că, cu sancțiunea primului președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, în semn de „bunăvoință”, a dezvăluit Statelor Unite ale Americii tehnologia de ascultare a noii clădiri a ambasadei americane de la Moscova.

Documente declasificate Cernobîl. URSS știa că centrala era o bombă cu ceas

Conform documentelor desecretizate de Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU), în anul 1982 avusese loc o scurgere radioactivă la Cernobîl, care însă fusese ascunsă de serviciul secret sovietic Comitetul pentru Securitatea Statului (KGB), pentru „evitarea panicii şi a zvonurilor provocatoare”, informează agenţia Reuters şi site-ul Swissinfo.ch.

În 1983, regimul de la Moscova ar fi primit informaţii conform cărora centrala de la Cernobîl era una dintre cele mai periculoase din Europa. În anul 1984, s-au produs incidente la reactoarele 3 şi 4 ale Centralei nucleare de la Cernobîl, conform postului RBC-Ukraine, citat de RAI News.

Imediat după accidentul nuclear produs la Cernobîl pe 26 aprilie 1986, „autorităţile de la Moscova au încercat să vehiculeze teorii ale complotului, fără a recunoaşte realitatea”, relevă unul dintre documentele declasificate.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Studiu: Angajații cu venituri mari din România nu consideră economisirea o prioritate

Un studiu realizat de Centrul de Formare APSAP arată că educația financiară nu este o prioritate pentru angajații români, inclusiv pentru cei cu venituri...

Emoția jocurilor de cazino live: Adu experiența cazinoului acasă

Jocurile de cazino live au revoluționat industria jocurilor de noroc online, oferind jucătorilor o experiență de cazino autentică și captivantă din confortul propriei case....

Capcana venitului mediu în România

Lipsa reformelor structurale durabile, dependența de finanțare externă și modelele economice bazate pe consum și îndatorare, duc la stagnare economică, la criză și recesiune Riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă