36.4 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăInternaționalCriza din Ucraina20000 persoane au părăsit marți orașul asediat Mariupol printr-un culoar umanitar

20000 persoane au părăsit marți orașul asediat Mariupol printr-un culoar umanitar

Aproximativ 20000 de persoane au putut părăsească marţi Mariupol, mare oraş-port din sud-estul Ucrainei aflat sub asediul forţelor ruse, folosind un culoar umanitar, a anunţat preşedinţia ucraineană, potrivit AFP.

„Astăzi, aproximativ 20000 de persoane au părăsit Mariupol cu maşina folosind un culoar umanitar. Din cele 4.000 de maşini care au părăsit oraşul, 570 au ajuns deja la Zaporojie, la circa 230 de km nord-vest”, a transmis printr-un comunicat adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Kirilo Timoşenko.

Anterior, Ucraina a acuzat Rusia că blochează un convoi care încearcă să ducă ajutoare în oraş, potrivit Reuters.

Kirilo Timoşenko a mai spus că numărul total de persoane evacuate marţi din mai multe oraşe din Ucraina prin coridoare umanitare a fost de 29.000.

Rusia bloca luni accesul în orașul de unde marți 20000 persoane au părăsit portul Mariupol

Un înalt responsabil al preşedinţiei ucrainene Kirilo Timoşenko a acuzat luni Rusia că blochează accesul în oraşul port Mariupol, aflat de mai mult timp sub asediul forţelor ruse şi separatiştilor proruşi, a unui convoi cu ajutor umanitar, relatează Reuters.

Civilii, care nu pot să plece din Mariupol, se confruntă zilnic cu bombardamente ruseşti de peste două săptămâni. Ei au rămas fără electricitate, agent termică şi apă curentă în cea mai mare parte a acestui interval de timp, susţin autorităţile ucrainene, conform agerpres.ro.

Rusia a instaurat o blocadă la Mariupol, iar un convoi umanitar nu poate ajunge acolo pentru a ajuta populația asediată, transmite agerpres.ro.
Cu toate acestea, un convoi de circa 160 de maşini a părăsit oraşul luni, într-o primă tentativă de evacuare reuşită printr-un coridor umanitar, după mai bine de o săptămână de tentative eşuate în acest sens.

În jur de 150.000 de persoane au fost evacuate prin 26 de coridoare umanitare până acum din mai multe oraşe ucrainene, a spus Timoşenko într-o intervenţie la postul de televiziune Ukraina-24.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă