Statueta „Oscar” este simbolul premiilor cu același nume, cunoscute și drept „Premiile Academiei Americane de Film/ Academy Awards”. Trofeul are o istorie de 86 de ani și peste 2.500 de clone. Iată zece lucruri curioase despre figurină, notate de publicația The Telegraph.
Citește și: Au fost acordate premiile BAFTA 2015. Vezi care au fost câștigătorii
1. Design-ul original al trofeului premiilor Oscar a fost realizat de regizorul Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), Cedric Gibbons. El a imaginat trofeul drept un cavaler așezat pe o rolă de film, pe care o stăpânește cu o sabie de cruciat. Academia i-a cerut sculptorului George Stanley să facă statueta în trei dimensiuni diferite.
2. Trofeul a fost prezentat la prima gală a premiilor, din 16 mai 1929, când i-a fost înmânat lui Emil Jannings pentru „cel mai bun actor”, în peliculele „The Last Command” și „The Way of All Flesh”.
3. De atunci, au fost oferite 2.701 de statuete.
4. Trofeele din aur sunt turnate, modelate și lustruite la fiecare început de an, de compania RS Owens & Company, care realizează trofeele încă din anul 1982.
5. Oscarul are aproape 35 de centimetri înălțime și cântărește 3,85 kilograme.
6. Rola de film are cinci spițe. Fiecare dintre acestea semnifică departamentele originale ale Academiei: actori, regizori, producători, tehnicieni și scenariști. Deși statueta a păstrat același design, dimensiunea bazei a variat până în anul 1945, când a fost stabilit standardul respectat astăzi.
7. Numit, inițial, „Premiul de Merit al Academiei/Academy Award of Merit”, trofeul este cunoscut astăzi cu porecla lui, „Oscar”. Deși originea poreclei nu este clară, o poveste cunoscută este aceea că regizorul Margaret Herrick a remarcat că statueta arată ca unchiul ei, Oscar. Academia a adoptat numele oficial abia în anul 1939.
8. Statuetele oferite la prima gală de decernare a premiilor erau făcute din bronz masiv și placate cu aur. După câțiva ani, bronzul a fost înlocuit cu metalul Britannia, un aliaj de cositor, care este apoi placat în cupru, argint nichelat și aur de 24 de carate.
9. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, trofeele Oscar au fost făcute din ipsos vopsit. După încetarea războiului, Academia a invitat premianții să înlocuiască acele figurine cu trofeele obișnuite.
10. Pentru că nu este cunoscut numărul exact de trofee oferite în fiecare an, statuetele confecționate în plus rămân depozitate în seiful Academiei. Acestea sunt oferite la următoarea gală a Premiilor Oscar.