3.9 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăHealth & FitnessYoga: 3 ramuri importante ale acestei practici

Yoga: 3 ramuri importante ale acestei practici

Cu o istorie de aproximativ 5.000 de ani, yoga este o practică care îmbină posturile fizice cu meditația, concentrarea și tehnicile de respirație, pentru a obține armonia dintre minte, suflet și trup. Ramurile ei au fost menționate de înțeleptul Patanjali în tratatul Yoga Sutra, scris cu aproximativ 2.000 de ani în urmă. Iată care sunt trei dintre acestea:

  1. Yama

Yama reprezintă standardele morale ale filozofiei yoga, recomandate pentru a trăi o viață armonioasă și pentru a îmbunătăți relația cu sinele, dar și cu persoanele din jur. Există 5 principii yama, după cum urmează:

  • Ahimsa

Acest principiu yama recomandă non-violența fizică, mentală și emoțională, atât asupra propriei persoane, cât și a celor din jur. Prin urmare, Ahimsa reprezintă un exercițiu al compasiunii și al iubirii față de sine și față de semenii tăi.

  • Satya

Satya îndeamnă ca onestitatea și sinceritatea să se regăsească în toate vorbele și faptele tale. Practicat împreună cu Ahimsa, acest principiu arată că nevoia de a rosti adevărul este echilibrată de nevoia de a nu îi răni pe cei din jur.

  • Asteya

Asteya îți recomandă să nu furi proprietatea celorlalți, dar nici timpul lor. Astfel, potrivit acestui principiu, nu poți lua nimic din ce nu ți-a fost oferit de bună voie.

  • Brahmacharya

Perceput precum o invitație la fidelitate, acest principiu te învață să îți economisești energia și să exersezi moderația, pentru a te dedica activităților care sunt cu adevărat importante pentru tine.

  • Aparigraha

Aparigraha este un principiu yama care te învață despre importanța detașării de tot ceea ce nu este necesar, pentru a te concentra pe Atman sau sinele adevărat.

2. Niyama

Dacă Yama se concentrează pe ce nu ar trebui să faci în relația cu tine și cu semenii tăi, Nyama pune accentul pe ce poți face pentru a îmbunătăți relația cu sinele. Această ramură yoga cuprinde 5 principii, respectiv:

  • Saucha

Saucha este un principiu dedicat purității și curățeniei, fie că este vorba despre igiena personală și a spațiului în care locuiești, fie despre eliminarea obiceiurilor și a gândurilor nesănătoase, care nu îți aduc beneficii.

  • Santosha

Santosha îți propune să exersezi mulțumirea față de viața ta, fără judecată. Pentru a practica Santosha poți scrie într-un jurnal lucrurile pentru care ești recunoscător în fiecare zi, poți medita sau poți petrece timpul în natură. 

  • Tapas

Tapas este un principiu Niyama dedicat stăpânirii simțurilor și a dorințelor. El poate fi privit precum un exercițiu al voinței și al auto-disciplinei, prin care înveți să îți atingi obiectivele în ciuda dificultăților.

  • Svadhyaya

Svadhyaya este un principiu al introspecției, care îți propune să te descoperi. Poți practica Svadhyaya așezat pe o saltea, fiind atent la modul în care corpul tău reacționează la poziția yoga pe care o realizezi sau scriind într-un jurnal.

  • Ishvara pranidhana

Ishvara pranidhana îți propune să te conectezi cu credințele tale sau cu natura, pentru a renunța la propriul orgoliu.

3. Asana

Asana reprezintă practicarea pozițiilor de yoga, fiind definită de Patanjali drept o poziție în care practicantul stă nemișcat și confortabil. În cartea scrisă de B. K. S. Iyengar, intitulată „Lumina în yoga”, sunt menționate 200 de poziții de yoga. Iată care sunt 5 dintre asanele de bază în yoga:

  • Balasana sau postura copilului

Așază-te în genunchi, cu fesierii sprijiniți pe călcâie și apleacă-te cât poți de mult în față. Menține postura pentru cel puțin 5 respirații complete, pentru a beneficia de efectele ei relaxante asupra minții și a corpului.

  • Shirshasana sau statul în cap

Această asană urmărește relaxarea întregului organism și este considerată regina pozițiilor yoga. Ea îmbunătățește puterea de concentrare, reduce stresul, promovează circulația sângelui, energizează organismul și susține digestia. De altfel, potrivit revistei NewMedicine.ro, yoga îți poate fi de ajutor în susținerea funcțiilor sistemului digestiv, prin ameliorarea anumitor simptome, precum crampele abdominale, constipația, balonarea și hiperaciditatea.

  • Sarvangasana sau statul pe umeri

Pentru a realiza această postură trebuie să te întinzi pe spate, cu picioarele, abdomenul și pieptul ridicate, iar palmele sprijinite de zona lombară. Păstrează bărbia așezată pe piept și menține poziția pentru 1 minut. Aceasta este recomandată pentru îmbunătățirea circulației sanguine și susținerea funcțiilor glandei tiroide, ajutând și la redarea mobilității coloanei vertebrale.

  • Matsyasana sau postura peștelui

Stai întins pe spate cu pieptul arcuit, mâinile așezate sub fese și capul înclinat astfel încât creștetul să atingă podeaua. Păstrează această poziție pentru 30 de secunde, ea fiind recunoscută pentru beneficiile pe care le aduce sistemului respirator.

  • Bhujangasana sau cobra

Așază-te pe burtă, cu mâinile pe podea și ridică-ți încet capul, pieptul și abdomenul, iar apoi arcuiește-ți spatele. Menține poziția pentru 5 respirații complete, aceasta fiind recomandată pentru a tonifica abdomenul, dar și pentru a îmbunătăți flexibilitatea spatelui și circulația sângelui. De asemenea, ea contribuie la reducerea stresului.

Fiind un stil de viață, fiecare etapă yoga este importantă pentru a atinge armonia completă dintre minte, trup și suflet. Astfel, se recomandă ca alături de practicarea asanelor, să se urmeze și celelalte principii ale ramurilor yoga, pentru a-ți onora atât latura fizică, cat și pe cea spirituală.

Referinte:

https://chopra.com/articles/yoga-sutras-101-everything-you-need-to-know
https://www.yogapedia.com/definition/5517/yama-yoga

https://www.masterclass.com/articles/niyamas-yoga-guide#what-are-the-5-niyamas-of-yoga

https://greatist.com/move/common-yoga-poses#easy

Cele mai citite

Ianis Hagi, criticat după egalul spectaculos dintre Hibernian și Rangers! „Un rol major în pierderea celor două puncte”

Internaționalul român Ianis Hagi a avut o evoluție mixtă în partida dintre Hibernian și Rangers, încheiată cu scorul de 3-3, în etapa a 22-a...

Suportul pentru Windows 10 va înceta din toamna lui 2025

Începând cu 2025, Microsoft își intensifică eforturile de a încuraja utilizatorii Windows 10 să treacă la Windows 11, având în vedere că suportul pentru...

Barcelona „trebuie să se miște repede” pentru a-l transfera pe Andrei Rațiu!

Deco și conducerea catalanilor sunt sub presiune, având în vedere interesul altor echipe pentru fundașul român. Rațiu, pe lista scurtă a Barcelonei pentru un transfer...
Ultima oră
Pe aceeași temă