17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăGDPRZiua Mondială a donatorului de sânge: România e codaşă

Ziua Mondială a donatorului de sânge: România e codaşă

Ziua Mondială a donatorului de sânge a fost marcată, marţi, în Bucureşti, în Piaţa Charles de Gaulle, sub deviza „Mai mult sânge, mai multă viaţă”, transmite Agerpres.

Managerul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională, Andrei Rosin, a declarat că, din păcate, în România numărul donatorilor este foarte mic – numai doi la mie faţă de Germania, unde este de 16 la mie şi unde se implică foarte mult Crucea Roşie, care asigură cam 80% din necesarul de sânge.

Este nevoie de sânge în fiecare zi. Noi dorim fidelizarea donatorilor pentru că avem nevoie de un sânge cu mai puţine probleme. Recoltăm zilnic între 850 şi 250 de unităţi de sânge, care este insuficient, se acoperă numai 60-65% din necesităţi şi de aceea apelăm şi la centrele de donare din jurul Bucureştiului. În Capitală sunt mari consumatori de sânge precum Spitalul Universitar Floreasca, Institutul de Oncologie şi Institutul Clinic Fundeni, unde se face transplantul hepatic”, a explicat dr. Goşa.

„Am organizat acest eveniment, care constă în expunerea unui balon promoţional care promovează donarea de sânge. Ziua Mondială a donatorului de sânge are ca slogan „Mai mult sânge, mai multă viaţă”, a declarat dr. Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

Potrivit acesteia, centrul din Bucureşti este cel mai mare, asigurând sânge pentru peste 40 de spitale.

În Bucureşti donează doar 2% din populaţia Capitalei, iar grupele deficitare sunt RH negativ, AB4 pozitiv, dar există şi situaţii în care nici grupa zero pozitiv nu poate fi acoperită. Numai la un transplant hepatic se consumă între 5 şi 40 de pungi.

Potrivit acestuia, Crucea Roşie ar trebui să se implice mai mult în donarea de sânge.

„Din cinci puncte mobile pentru donarea de sânge care merg prin ţară şi acestea funcţionează cu ajutorul unor ONG-uri şi companii.

Angela Galeta, reprezentanta Vodafone, a subliniat că această companie se implică în susţinerea campaniilor pentru donare de sânge din 2008, scopul fiind conştientizarea importanţei donării de sânge. Ea a precizat că în 2008, din cauza lipsei de sânge, o operaţie din trei era amânată. Importantă este, în acelaşi timp, fidelizarea donatorilor, a adăugat aceasta.

În campania din 2008 au fost 87.000 de donatori şi au fost recoltate 40.000 de pungi care au contribuit la salvarea a 120.000 de vieţi.

Preşedintele Asociaţiei REACT, Anca Ştefan, a subliniat că în 2011, această asociaţie îşi propune să contribuie la renovarea Centrului de Transfuzii din Bucureşti, acesta fiind cel mai important centru pentru donare de sânge din ţară.

”Pentru a susţine renovarea şi dotarea centrului, toţi cei care doresc pot trimite un sms în valoare de 2 euro la 877. Banii care se vor strânge se vor direcţiona către Centrul de Transfuziologie din Bucureşti, care dispune de o clădire din 1950, cu aparatură veche. Pentru reabilitare şi dotare a centrului ar fi necesari 100.000 de euro”, a spus Anca Ştefan.

Cele mai citite

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a suferit o pierdere imensă. Ana Karina Schneider s-a stins din viață

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a suferit o pierdere profundă cu decesul conf. univ. dr. habil. Ana-Karina Schneider, o personalitate remarcabilă în domeniul Literaturii...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Inteligența artificială de pe Apple va fi disponibilă în mai multe limbi

Apple a anunțat că va extinde numărul limbilor suportate de inteligență artificială, Apple Intelligence, începând cu anul viitor. Inteligența artificială de pe Apple va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă