25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăGDPRVauban, miniatura unei lumi noi si curate

Vauban, miniatura unei lumi noi si curate

Este foarte adevarat ca germanii au daruit lumii intregi cele mai performante automobile, insa tot ei sunt cei care au interzis, de curand, vehiculele cu patru roti si cu motor de pe strazile din suburbia Vauban – model curajos al unei lumi noi si curate, relateaza The Independent, potrivit Agerpres.

In Vauban, suburbie a orasului universitar Freiburg, aflat in sud-vestul tarii, in apropierea granitelor cu Elvetia si Franta, straturi luxuriante de flori impodobesc locurile in care s-ar fi aflat, in mod normal, parcarile din fata cladirilor ingrijite. In locul zgomotului asurzitor al traficului, locuitorii asculta ciripitul pasarilor, copiii care se joaca si, din cand in clinchetul unui claxon de bicicleta.

"Daca vreti sa aveti masina aici, trebuie sa platiti aproximativ 20.000 euro pentru un loc intr-unul dintre garajele noastre de la periferie", explica Andreas Delleske, unul dintre fondatorii si sustinatorii proiectului Vauban. "Insa , aproximativ 57 la suta din locuitori si-au vandut masinile tocmai pentru a se bucura de privilegiul de a locui aici", mai spune el.
Prin urmare, cei mai multi locuitori se deplaseaza cu bicicleta sau cu ultra-eficienta retea de tramvaie care leaga suburbia de centrul Freiburg-ului, aflat la o distanta de 15 minute. Daca doresc o masina pentru plecarea in vacanta sau ca sa transporte ceva, ei inchiriaza un vehicul sau se alatura programelor pentru "masini comune" ale orasului.

Deoarece nu exista masini, planificatorii urbani ai Vaubanului au fost cu totul eliberati de principiile drumurilor moderne, scrie The Independent. Strazile si aleile din Vauban sunt fie acoperite cu pietris, fie pavate cu pietre de rau, iar vehiculelor li se permite intrarea doar pret de cateva minute, atunci cand livreaza bunuri necesare ce trebuie descarcate.

Absenta masinilor este doar inceputul, Vauban fiind aplaudat ca unul dintre cele mai de succes experimente pentru o viata ecologica, precum si un posibil model pentru viitor, cand, in era schimbarilor de clima, acest stil de viata va fi necesar, crede cotidianul britanic.

Vauban este o suburbie sudica a Freiburg-ului si are 5.300 de locuitori. Casele sale elegante, cu cate patru etaje, sunt zugravite in tonuri discrete de albastru, galben si rosu, sau este pastrata culoarea naturala a lemnului. Au balcoane largi si ferestre in stil frantuzesc ce dau spre gradinile linistite. Impresia generala a unui privitor este cea a unei nesfarsite reclame pentru IKEA, scrie The Independent.

Insa, daca la suprafata se poate observa "compozitia" majoritar de clasa de mijloc a societatii, o eco-revolutie se face simtita sub aceasta suprafata, noteaza publicatia britanica. Ferestrele tuturor caselor au trei straturi de geam. Un sistem complex de ventilatie, dotat cu schimbatoare de caldura asigura faptul ca apartamentele sunt in permanenta alimentate cu aer proaspat la temperatura camerei, chiar si atunci cand ferestrele sunt inchise. Cele mai multe case sunt alimentate cu energie prin panouri solare si motoare co-generatoare, care functioneaza pe baza de rumegus – acestea furnizeaza incalzirea si electricitatea. Astfel, cele mai multe dintre casele din Vauban genereaza un surplus de electricitate, vanzand ceea ce le prisoseste companiilor de energie care conduc sistemele nationale si regionale de electricitate.

Vestea despre experimentul din Vauban se raspandeste rapid. In fiecare zi, sase sau sapte autocare cu vizitatori sosesc – lasandu-si vehiculele parcate la periferie, bineinteles – pentru a admira stilul de trai prietenos cu mediul. La intrarea in suburbie, sunt intampinati de sloganul "Cream lumea pe care ne-o dorim".

Acest proiect are efectul de a sublinia puterea miscarii ecologiste din Germania. Administratia orasului Freiburg este condusa de o coalitie a conservatorilor si Verzilo (ecologisti), iar Verzii detin mai multe fotolii de consilieri. In timpul alegerilor europarlamentare, Verzii au castigat 60 la suta din voturi in circumscriptiile din Vauban, precizeaza cotidianul britanic in incheiere.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă