21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăGDPRVaccinul impotriva gripei porcine ar putea ajunge in Romania in toamna

Vaccinul impotriva gripei porcine ar putea ajunge in Romania in toamna

Virusul noii gripe ar putea fi izolat pana la sfarsitul lunii iunie, dupa care va incepe productia vaccinului, care ar putea ajunge in Romania in perioada septembrie-octombrie, a declarat ministrul Sanatatii, Ion Bazac, vineri, potrivit NewsIn.

"Institutul Cantacuzino a primit primerii pentru identificarea virusului. Tulpina n-a fost izolata. Era vorba – o propunere a Organizatiei Mondiale a Sanatatii – ca va fi izolata in jurul datei de 20 mai. Din pacate, virusul evolueaza foarte tare. Virusul nu a fost izolat nici macar in Statele Unite. Exista o perspectiva ca s-ar putea realiza acest lucru la sfartitul lunii iunie. Din momentul acela, dureaza cam trei luni pana se va putea produce prima transa de vaccin, deci Romania ar putea avea la sfarsitul lunii septembrie-octombrie acest vaccin daca virusul este izolat", a spus Bazac.

Intre timp, insa, Romania se supune protocolului stabilit de Organizatia Mondiala a Sanatatii, adica introduce in carantina toate persoanele care au avut contacte cu pacienti contaminati si le testeaza doar pe acelea care prezinta simptomatologia comunicata de OMS. "Primerii pentru testarea H1N1 ii primim de la Organizatia Mondiala a Sanatatii si nu sunt milioane, sunt limitati. Romania are in momentul asta aproape o mie de teste, deci puteam sa testam o mie de persoane. Sigur ca, la momentul la care ne apropiem de finalizare, probabil ca mai primim de la OMS niste teste noi. Nu testam decat contactii care prezinta simpome clinice definite in conformitate cu cazul clinic, nu testam alte persoane. Contacti pot fi foarte multi. Daca nu prezinta simptomatologie clinica, ei sunt obligati sa stea sapte zile la domiciliu. I-am pus deja sa semneze un formular de izolare prin care isi asuma un anume tip de responsabilitate penala si atat. Ma bazez pe faptul ca toate aceste persoane au suficienta constiinta ca sa nu iasa din casa in perioada respectiva si sa nu intre in contact cu alte persoane pe care le-ar putea infecta", a explicat ministrul Sanatatii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă