2.1 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăGDPRUn american din cinci suferea de tulburări mentale în 2009

Un american din cinci suferea de tulburări mentale în 2009

Aproape un american din cinci, adică 45 de milioane de persoane adulte, a suferit de o tulburare mentală precum bulimia sau insomnia, în cursul anului trecut, relevă un studiu efectuat la comanda guvernului american şi publicat vineri, potrivit AFP, informează Agerpres.

Cercetătorii au reţinut ca definiţie a tulburării mentale o „disfuncţionalitate mentală, comportamentală sau emoţională, care poate fi diagnosticată independent de infirmitatea pe care o poate provoca”, a spus Peter Delany, medic specialist în tulburări de comportament, care conduce organul guvernamental însărcinat să studieze sănătatea mentală şi dependenţele americanilor.

Printre disfuncţionalităţile constatate, studiul citează bulimia, anorexia, depresia, dar şi insomnia, tulburările obsesionale compulsive, cleptomania, dependenţa de droguri, curiozitatea bolnavă.

Studiul mai arată între altele că 4,8% dintre americani (adică unul din 20) s-au confruntat cu o tulburare mentală „gravă”, de natură „să deranjeze sau să limiteze considerabil realizarea uneia sau mai multor sarcini în viaţa curentă”, aşa cum este cazul tulburărilor bipolare şi gândurilor sau actelor sinucigaşe. O tulburare cu asemenea intensitate este de natură să perturbe viaţa unei persoane cel puţin două săptămâni.

Potrivit lui Delany, cei mai afectaţi au fost americanii de vârste între 18-25 de ani, 30% dintre ei suferind la un moment dat în 2009 o tulburare mentală. Cifra este „considerabilă”, afirmă cercetătorul. „Aceştia sunt americanii care se duc la universitate, care ajung pe piaţa locurilor de muncă şi care se căsătoresc şi îşi fondează familii”, a comentat el. „Şi în multe cazuri, aceste persoane nu beneficiază de ajutor suficient.”

Alt grup susceptibil de a fi cel mai frecvent afectat: femeile. Circa 23,8 % dintre ele au spus că au suferit de o tulburare mentală anul trecut, faţă de 15,6 % – bărbaţii.

Acest studiu anual este cel mai important efectuat în domeniu de guvernul american. Ancheta a fost făcută prin intervievarea a 68.000 de persoane de vârste peste 12 ani, bucurându-se de libertate de mişcare şi care nu aparţineau armatei şi nici nu trăiau pe stradă. Cercetătorii s-au dus la domiciliul lor şi le-au remis un ordinator la care să răspundă întrebărilor direct pe ecran, dispunând şi de o cască audio.

Cele mai citite

Liga Campionilor: Real Madrid învinge la scor pe RB Salzburg 5-1/Feyenoord Rotterdam-Bayern Munchen 3-0/PSG-Manchester City 4-2

Real Madrid, deținătoarea trofeului, a obținut o victorie clară, miercuri seara, în penultima etapă a Ligii Campionilor la fotbal, în timp ce Bayern Munchen...

Iranul renunță la sancțiunile pentru femeile care nu poartă vălul islamic pe stradă

Iranul nu va mai sancţiona femeile care nu poartă vălul islamic pe stradă, chiar dacă lipsa acestui accesoriu presupune o încălcare a legii, a...

Crin Antonescu: E o candidatură pe care o asum individual și în calitate formal de independent

Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a declarat miercuri, la B1 TV, că „totul e în regulă la PSD”, că are susținerea tuturor...
Ultima oră
Pe aceeași temă