17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăGDPRUmbrelute la inima, pe viata

Umbrelute la inima, pe viata

Un set de interventii cu totul deosebite au fost efectuate pentru prima data la Institutul de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu". Este vorba despre montarea unor dispozitive in forma de umbrelute pentru corectarea unor malformatii congenitale ale inimii.
Trei pacienti cu varste intre 7 si 50 de ani au inimile "reparate" datorita specialistilor de la Departamentul de Cateterism Cardiac, Angioplastie si Cardiologie Interventionala si Clinica de Cardiologie de la Fundeni, sub indrumarea prof. dr. Avraham Lorber (Haifa – Israel) si dr. Dan Deleanu, seful departamentului. Doi pacienti aveau defect septal interatrial si unul persistenta de canal arterial. "Este vorba despre existenta unor orificii in peretele ce desparte camerele inimii", ne–a declarat prof. dr. Carmen Ginghina, seful Clinicii de Cardiologie de la Institutul "C.C. Iliescu".  Metoda  consta in inchiderea defectului septal cu ajutorul unui dispozitiv in forma de "umbreluta" care se deschide in cord si inchide orificiul. Indicatia terapeutica se aplica pentru cazurile in care defectul septal nu este prea mare (marginile lui sa nu depaseasca 35 de milimetri). "Umbreluta" este confectionata din otel inoxidabil, nichel sau nitonol. Interventia consta in introducerea "umbrelutei" inchise prin vena de la picior (sub ghidaj radioscopic) pana in spatele defectului si apoi deschiderea ei pentru a acoperi orificiul peretelui ce desparte camerele inimii. "Este o rezolvare a defectului, si nu o vindecare a bolii. Dispozitivul ramane implantat pacientului toata viata", ne-a explicat prof. dr. Carmen Ginghina. Procedeul inlocuieste cu succes interventia chirurgicala clasica, traumatizanta. Medicii de la institut vor face demersuri catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru decontarea acestui procedeu, al carui cost se ridica la 1.000 de euro sau 5.000 de euro, in functie de patologia cardiaca.

Depistare precoce
In Romania, se nasc anual intre 800 si 1.000 de copii cu malformatii congenitale de cord. Boala se poate depista intrauterin prin ecocardiografie fetala de catre medicul ginecolog.

Fara putere
Primele simptome apar la varsta copilariei. Daca defectul este mare, micutul nu creste si oboseste la eforturi fizice mari (joaca, alergare).

Depistare precoce la medicul de familie
InsuficienTa cardiaca
Afectiunea se poate manifesta si la 30–40 de ani. Pacientul oboseste la eforturi fizice medii sau mici. Poate prezenta si fenomene de insuficienta cardiaca.
Vindecare
Exista si o veste buna: in unele situatii, defectul septal se inchide spontan.
La 3 ani
Varsta optima pentru interventia chirurgicala este dupa 3 ani, iar rolul medicului de familie este foarte important in depistarea precoce a malformatiei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă