6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăGDPRTratamentul cu antiretrovirale ar putea reduce raspandirea HIV/SIDA in Africa de Sud,...

Tratamentul cu antiretrovirale ar putea reduce raspandirea HIV/SIDA in Africa de Sud, in cinci ani

Tratamentul antiretroviral si testarea universala ar putea reduce raspandirea HIV/SDA in Africa de Sud, tara cea mai afectata de aceasta boala, in cinci ani, potrivit cercetatorului Brian Williams, informeaza BBC, citat de NewsIn.

Dr. Brian Williams, un nume cunoscut in domeniul cercetarii pentru combaterea HIV/SIDA, spune ca detectarea intr-un stadiu incipient al bolii si inceperea tratamentului ar putea preveni transmiterea. Potrivit lui Williams, costul tratamentului pentru cei aproximativ sase milioane de pacienti depistati pozitiv in Africa ar fi de trei miliarde de dolari pe an.

Medicul mai spune ca planul sau de reducere a ratei de transmitere a bolii trebuie sa fie insotit de continuarea cercetarilor pentru dezvoltarea unui vaccin impotriva HIV/SIDA.

La intalnirea anuala a Asociatiei Americane pentru Avansul Stiintei din San Diego, Williams a subliniat ca aproximativ 30 de milioane de persoane din lume sunt infectate cu HIV, iar doua milioane dintre acestea mor anual.

"Tragedia este ca boala continua sa avanseze. Singurul succes adevarat este dezvoltarea acestor medicamente extrem de eficiente, care tin oamenii in viata si le reduc incarcatura virala, astfel incat devin aproape non-infectiosi", a declarat Williams.  

Medicul spune ca, in prezent, pana cand este inceput tratamentul unei persoane infectate, aceasta transmite deja boala persoanelor apropiate. "Am folosit pana acum medicamentele pentru a salva vieti, nu pentru a opri infectarea si e timpul sa privim mai departe", adauga Williams.

Potrivit specialistului, daca testele clinice pentru aplicarea tratamentului indicat de el ar incepe acum, toate persoanele depistate pozitiv din Africa de Sud ar putea fi sub tratament in cinci ani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă