Dacă încerci să ai un copil şi lucrurile nu par să se mişte în favoarea ta, priveşte cu atenţie şi către alimentele pe care le consumi. Există unele care ajută „stelele” să se alinieze în favoarea ta şi altele care-ţi pun beţe în roate. Bineînţeles că nu ar trebui să uiţi de sport, ţinerea sub control a greutăţii şi renunţarea la o parte din alcoolul consumat, printre altele. Potrivit ziare.com, dacă deja ţii cont de toate acestea, atunci include în dietă mai des alimentele recomandate de specialiştii citaţi de whattoexpect.com.
Lactate
Sunt bogate în calciu, un nutrient esenţial nu doar pentru sănătatea oaselor, dar şi pentru cea reproductivă. Deosebirea e că dacă în restul timpului e bine să alegi lactatele sărace în grăsimi, acum e timpul să le incluzi şi pe cele mai grase, mai ales în perioada de ovulaţie. Un iaurt pe zi ar trebui să fie suficient; poţi suplimenta cu variante mai light. Poţi avea parte de calciu şi din legume cu frunze verzi, somon la conservă cu tot cu oase, tofu şi migdale. Necesarul tău de calciu în această perioadă este de 1.000 de mg. Dacă vine barza şi la uşa ta, nu uita de acest bun obicei, calciul fiind esenţial şi pentru sănătatea şi dezvoltarea copilului.
Proteine de origine animală
Proteinele care provin din carnea de curcan, pui şi vită conţin şi fier, iar studiile au demonstrat că între fier şi fertilitate este o strânsă legătură. Femeile care au carenţe la acest capitol devin şi mai greu mămici. Ideal este să consumi două porţii de proteine animale zilnic, însă ai grijă să nu te înfrupţi din variantele bogate în grăsimi şi nici să nu sări peste trei porţii zilnic. Orice lucru bun e cu măsură, iar prea multă proteină animală are exact efectul advers. Poţi renunţa foarte bine la o porţie de proteină animală pe zi dacă ai grijă să o înlocuieşti cu proteină vegetală şi alte alimente care conţin fier (fasole, tofu).
Carbohidraţi complecşi
Aici intră cerealele integrale, fasolea, diferite legume şi fructe. În această perioadă consumă mai rar pâine, orez alb sau dulciuri, acestea ridicând nivelul zahărului din sânge şi al insulinei din organism. Cea din urmă strică echilibrul hormonilor reproductivi şi afectează ciclul menstrual.
Carbohidraţii complecşi, pe de altă parte, se digeră mai greu şi nu cresc nivelul insulinei. În plus, ei sprijină ovulaţia regulată. Un bonus pe care îl oferă cereralele integrale este acela că acestea conţin nutrienţi numeroşi, inclusiv acid folic, care pe lângă faptul că elimină riscurile defectelor cu care s-ar putea naşte copilul, creşte fertilitatea.
Peşte gras
Acizii graşi omega 3 care se găsesc în somnon, sardine şi hering contribuie la creşterea şanselor de a deveni mămică. Ajută la restabilirea echilibrului la nivel hormonal, mai ales în ceea ce priveşte hormonii reproductivi, măresc fluxul de sânge la nivelul organelor reproductive şi diminuează stresul, despre care se ştie că este prima piedică în a concepe un copil. Dacă nu eşti o fană a peştelui, poţi recurge la nuci şi seminţe de dovleac. Poţi discuta cu medicul tău şi despre posibilitatea adăugării unor suplimente de acizi graşi omega 3.
Afine şi zmeură
Aceste fructe sunt un izvor de antioxidanţi care previn acţiunea nocivă la nivelul celulelor sau îmbătrânirea acestora – şi vorbim în primul rând de celulele din sistemul reproductiv, respectiv ovulele.
Stridii
Renumite pentru proprietăţile lor afrodisiace, şi pe bună dreptate, stridiile conţin zinc, crucial pentru conceperea unui copil. O deficienţă de zinc poate afecta ciclul menstrual şi încetineşte producerea de ovule de bună calitate. Dacă stridia nu-ţi face cu ochiul, încearcă alte alimente care conţin zinc, deşi în cantităţi mai mici, cum ar fi carnea de vită, de pui, lactate, nuci, ouă, cereale integrale şi legume.