Peste 400.000 de bărbaţi mor în fiecare an din cauza bolilor cardiace şi alte sute de mii se află de multe ori la limita dintre viaţă şi moarte. În general, simptomele unui atac de cord diferă de la o persoană la alta însă există o regulă simplă care îţi poate salva viaţa: ia o aspirină. Acest medicament ajută la dilatarea arterelor şi reduce vâscozitatea sângelui.
Pentru a înţelege riscurile zilnice la care se supun bărbaţii şi pentru a învăţa cum să le ocolească, Yahoo Health propune un top al celor mai periculoase boli de care suferă bărbaţii.
5.Paralizia
În fiecare an, aproape 50.000 de bărbaţi americani mor din cauza unui accident vascular cerebral, iar una din 14 victime are mai puţin de 45 de ani, anunţă American Heart Association. Aşadar, mitul conform căruia doar oamenii în vârstă suferă de accidente cerebrale este fals.
De asemenea, se pare că accidentele vasculare celebrale grave sunt precedate de atacuri mai slabe, care uneori nu sunt identificate. Această teorie a fost confirmată şi de testele realizate de un neurolog american. El a realizat teste IRM pentru o sută de persoane cu vârste între 30 şi 40 de ani, dintre care majoritatea au avut un accident vascular cerebral silenţios înaintea unui atac grav.
Cum puteţi evita un accident vascular?
Verificaţi-vă des tensiunea arterială şi fiţi sigur că o păstraţi la 120/80 sau mai mică. Fiecare creştere cu 20 de puncte în tensiunea arterială sistolică sau fiecare creştere de 10 puncte în diastolică dublează riscul unui accident vascular cerebral, spune Walter Kernan, profesor de medicină la Universitatea Yale. În schimb, o veste bună este faptul că riscul unui accident vascular poate fi redus dacă adopţi un stil de viaţă mai sănătos.
4.Bolile pulmonare
Aproape 60.000 de bărbaţi au murit în ultimii cinci ani de Bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), un grup de boli cronice, ireversibile care provoacă dificultăţi respiratorii, gâfâială şi bronşită cronică, potrivit unui raport al Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. Principala cauză se pare că este fumatul care provoacă 80% din decesele BPOC.
Ce puteţi face? Este destul de simplu: sala de gimnastică este salvarea pentru fumători. Cei care doresc să se lase de fumat, se confruntă deseori cu momentele stresante trăgând de fiare sau ridicând greutăţi la sală. Cercetătorii au arătat că exerciţiile regulate reduc nivelul cortizolului, hormonul stresului.
3.Accidentele
În fiecare an, 30.000 de bărbaţi mor din cauza accidentelor rutiere, informează Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. Conform acestor statistici, sunt înregistrate peste 80.000 de decese din cauza unor tragedii neaşteptate, de la leziuni sportive la incendii şi căzături letale.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Asigurări, 72% din conducătorii auto se consideră profesionişti şi calificaţi în raport cu ceilalţi. Cercetătorii au observat un dezechilibru, şi anume faptul că şoferii cel mai puţin pregătiţi nu vor recunoaşte niciodată lipsa lor de profesionalism.
Sondajele arată că aproape 80% dintre conducătorii auto depăşesc regulat limita de viteză, iar 53% vorbesc la telefon în timpul şofatului şi se expun riscului unui accident rutier. 4 % trec conştient pe roşu la semafor, în timp ce numai 2% conduc după ce au băut prea mult.
Cum sa reduceţi şansele unui accident? Nu mai scrieţi mesaje în timp ce conduceţi. Scrisul mesajelor în timpul şofatului este la fel de periculos ca şi aflarea în stare de ebrietate la volan. Mesajele pot creşte riscul unui accident cu 23% ( faţă de 11% în timpul conducerii sub influenţa alcoolului), potrivit unui studiu Virginia Tech.
2. Cancerul
Aproape 300.000 de oameni au murit din cauza cancerului în 2010, conform datelor Societăţii Americane de Cancer. Cancerul pulmonar se află în fruntea listei, reprezentând 29% din totalul deceselor provocate de cancer, urmat de cancerul de prostata (11%) şi de cancerul de colon / rect (9%).
Fumatul provoacă cancerul pulmonar, dar factorii de risc pentru cancerul de prostata sunt foarte puţin cunoscuţi. Cu toate acestea, 1 din 6 bărbaţi pot face cancer de prostată.
Un studiu publicat în Jurnalul Institutului Naţional al Cancerului arată că bărbaţii care mănâncă mai mult de 10 grame de usturoi sau ceapă (aproximativ trei căţei de usturoi sau 2 linguri de ceapă) pe zi au un risc de 50% mai mic să facă cancer de prostată decât cei care mănâncă mai puţin de 2 grame. Alte studii arată că licopenul din roşiile fierte, de asemenea, reduc riscul cancerului de prostată.
Astfel, un bărbat trebuie să mănânce cel puţin două porţii de supă cremă de roşii într-o săptămână. De asemenea, cercetătorii de la Harvard au descoperit că şase căni de cafea pe zi reduc riscul de a dezvolta cancer de prostata cu 59%.
1. Bolile cardiace
Mai mult de 1 din 3 bărbaţi adulţi au probleme cu inimă şi mai mult de 390.000 de oameni au murit din această cauză în 2007, în conformitate cu American Heart Association. Fiecare victimă a bolilor cardiace suferă de obezitate sau are un stil de viaţă sedentar. Dar moştenirea genetică poate fi un factor important în dezvoltarea unui atac cardiac.
Ce poti face pentru a preveni o boală cardiacă?
• Exerciţii zilnice timp de 30 de minute. Bărbaţii care fac sport câte patru ore pe săptămână riscă cu 60% mai puţin să sufere de infarct decât bărbaţii inactivi.
• Scapă de kilogramele în plus. Dacă suferi de obezitate, 10 – 20 de kilograme în minus te vor ajuta să scapi de o boală cardiacă. Un studiu arată că persoanele cu o greutate anormală suferă de un atac de cord cu aproape 8 ani mai devreme decât ar face-o o persoană cu greutate normală.
• Bea câte cinci pahare de apă pe zi. Cercetătorii susţin că persoanele care beau mai multă apă, dezvoltă mai greu boli cardiace decât cei care beau doar două sau mai puţine pahare de apă zilnic. Apa dizolvă sângele, probabilitatea să se coaguleze fiind mai mica.
• Numără până la 10. Păstrarea calmului poate să îţi salveze viaţa. Bărbaţii nervoşi sunt cu 3% mai expuşi îmbolnăvirii şi cu 5% mai predispuşi accidentelor cardiace înainte de vârsta de 55 de ani.