27.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăGDPRTestul oral HIV, la fel de precis ca analizele de sânge

Testul oral HIV, la fel de precis ca analizele de sânge

Testul inovativ HIV din probe de salivă oferă rezultate la fel de precise ca analizele de sânge tradiţionale, arată un nou studiu la nivel global.

OraQuick este un test de unică folosinţă care detectează anticorpii HIV din probe de salivă, sânge integral capilar/venos sau plasmă. Testul oferă rezultate extrem de precise, într-un timp scurt, fără a fi nevoie de recoltarea unei probe de sânge sau de utilizarea acelor. În doar 20 minute de la recoltarea probei, testul non-invaziv furnizează rezultatele.

Cercetătorii francezii au comparat cinci studii realizate la nivel mondial şi au constatat că testul OraQuick a avut o precizie de 99 la sută în rândul populaţiilor cu risc ridicat de a se îmbolnăvi de SIDA şi de 97 la sută în rândul populaţiilor cu risc scăzut, scrie Daily Mail.

Studiul, publicat săptămâna aceasta în revista The Lancet Infectious Diseases, are implicaţii majore pentru ţările care intenţionează să adopte strategii de auto-testare pentru HIV.

Auto-testarea poate elimina stigmatizarea asociată cu SIDA

Testul oral pentru diagnosticarea HIV permite testarea pacienţilor atât în clinicile medicale, cât şi într-un mediu non-medical. Acesta este non-invaziv şi uşor de folosit.

„Testarea stă la baza prevenţiei, a tratamentului şi a strategiilor de îngrijire în cazul bolnavilor de SIDA. Cu toate acestea, oamenii nu îşi fac testul HIV în clinicile publice deoarece le este teamă de stigmatizare, lipsă de intimitate şi discriminare. Auto-testarea ar putea pune capăt fenomenului de stigmatizare asociat cu această boală”, spune Nitika Pant Pai, coordonatorul studiului.

Populaţiile cu risc ridicat încearcă să oprească extinderea epidemiei HIV, dar se confruntă cu discriminarea, violenţa şi marginalizarea socială la serviciile de asistenţă medicală.

Rapoartele Programului Comun al Naţiunilor Unite pentru HIV/ SIDA (UNAIDS) estimează că la nivel global, 90 la sută din bărbaţii care fac sex cu alţi bărbaţi nu au acces la servicii de bază de sănătate sexuală.

„Testul oral HIV poate fi un instrument puternic de prevenţie pentru populaţiile cu risc ridicat, dar auto-testarea trebuie să fie însoţită de un comportament responsabil pentru a obţine rezultate bune pentru sănătate”, a declarat doctorul Rosanna Peeling, co-autor al studiului.

Prevenţia SIDA, ignorată în România

În România, în iunie 2011 erau înregistraţi 10.642 pacienţi diagnosticaţi cu HIV şi SIDA, cu 243 mai multe cazuri decât la finele anului 2010, conform datelor oferite de Institutul Matei Balş. Dintre noile cazuri depistate, 27% sunt tineri cu vârstă între 20-24 ani, iar 63% au contractat virusul în urmă unui contact sexual neprotejat.

Numărul persoanelor seropozitive din România este în creştere în primul rând din cauza lipsei de preocupare pentru prevenţie. Într-un clasament realizat de firma de cercetare Health Consumer Powerhouse privind prevenirea infectării cu virusul HIV şi accesul la îngrijiri medicale, România se află pe ultimul loc din 29 de ţări.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Marea majoritate a ucrainenilor îl susțin pe Zelenski în continuare ca președinte

O mare majoritate a ucrainenilor continuă să-l considere pe Volodimir Zelenski preşedintele lor legitim, în pofida prelungirii mandatului său fără alegeri pe fondul invaziei...

NATO trece mai multe rachete nucleare din depozitare în “standby”, anunță Stoltenberg

NATO își trece mai multe focoase nucleare din starea de depozitare în cea de "standby", a anunțat secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg,...

Accident rutier cu 12 răniți în București. A fost implicat un microbuz cu muncitori nepalezi. Șoferul ar fi consumat alcool

12 oameni au fost trimiși la spital în urma unui accident rutier care s-a produs în centrul Bucureștiului în noaptea de duminică spre luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă