33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăGDPRTerapie inedită folosită de medicii de la un spital din Istanbul

Terapie inedită folosită de medicii de la un spital din Istanbul

Medicii de la un spital din Istanbul au reînviat o metodă veche de aproape un mileniu care foloseşte muzica pentru ameliorarea diverselor boli, scrie cotidianul britanic The Guardian.

Jurnaliştii de la publicaţia britanică povestesc că după ce doctorul Bingür Sönmez îi verifică pulsul şi presiunea vasculară unui pacient cipriot care tocmai suferise o operaţie, unul dintre colegii săi scoate un fluier şi începe să cânte o melodie populară turcă. Potrivit medicilor, deşi această metodă este una neconvenţională, ea produce rezultate.

Doctorul Sönmez împreuna cu colegul său, Erol Can, au reînviat o terapie care foloseşte muzica islamică tradiţională, cunoscută de aproape 1000 de ani. Cei doi medici sunt convinşi că, în cazul în care este folosită ca şi terapie complementară, vechile melodii pot genera rezultate importante în plan pshihologic mai ales.

Anestezistul şef al unităţii de terapie intensivă a spitalului, doctorul Can, originar din Bulgaria, spune că a descoperit terapia prin muzică pe vremea când lucra la un spital din Sofia. „Atunci foloseam un casetofon şi căşti”, dar când a emigrat în Turcia în 1996 a înlocuit melodiile întregistrate cu cele cântate live.

Am învăţat să cânt la flautul Ney pentru a putea reda chiar acea muzică folosită în terapia prin muzică tradiţională folosită acum sute de ani, folosind efectele fiziologice şi psihologice ale makamului. Makamul care provine din cuvântul arab maqan este un mod muzical specific muzicii turce şi arabe clasice. Termenul se referă, potrivit jurnaliştilor britanici, la o varietate de tonuri muzicale care, cel mai probabil, au fost învăţate după ureche.

„Este un makam diferit pentru fiecare boală, pentru fiecare problemă de sănătate. Unele makamuri agită şi sunt altele care relaxează”, spune doctorul Can. „Nu facem nimic nou, nu am reinventat roata. Efectele pozitive ale terapiei prin muzică sunt cunoscute de peste 900 de ani”, mai precizează doctorul Can.

Cu toate acestea, doctorul Sönmez spune că muzica nu poate fi un substitut pentru tratamentul medical convenţional. “Nu folosim muzica pentru a înlocui metodele medicale moderne. Este un tratament complementar. Fără a fi nevoiţi să prescriem medicamente în plus,  după 5-10 minute dintr-un anumit cântec scade presiunea vasculară şi pulsul”, mai spune doctorul Sönmez.

“Spitalele medievale erau construite în jurul unor fântâni. Sunetul apei, culorile ferestrelor, intensitatea luminii, tipurile de flori şi plante – toate acestea făceau parte din tratamentul complementar aplicat pacientului”, explică Sönmez. “Ne gândim să schimbăm lumina în unităţile de terapie intensivă în roz. Lumina roz are efecte uimitoare”, a mai spus el.

Potrivit doctorilor, şi alţii intenţionează să folosească aceeaşi metodă. “Folosim makamul de cinci ani la noi în departament”, spune doctorul Can. “Acum colegii au început să ne întrebe, un chirurg de la departamentul de pediatrie ia lecţii de ney de la mine. Şi uneori, cântăm pentru colegii care sunt în pauză. În acest fel, toată lumea este îngrijită”, mărturiseşte medical turc.

Cele mai citite

George Tuță își anunță prioritățile ca primar în Sectorul 1: transporturi și parcuri

George Cristian Țuță, candidatul care a câștigat alegerile în Sectorul 1, își anunță deja prioritățile ca primar. "L-am vizitat pe directorul STB pentru lista de...

Bacalaureat 2024. Astăzi este proba orală la Limba română

Examenul de Bacalaureat 2024 începe în ziua de luni, 17 iunie, prima probă fiind proba orală la Limba și literatura română. Peste 134.000 de candidaţi...

Reacția lui Klaus Iohannis după victoria lui Stanciu și compania

Klaus Iohannis, președintele României, a transmis un mesaj de felicitări echipei naționale a României, după victoria cu 3-0 în fața Ucrainei. Naționala de fotbal a...
Ultima oră
Pe aceeași temă