27.8 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăGDPRTatuajele temporare realizate cu "henna neagră" provoacă alergii severe

Tatuajele temporare realizate cu „henna neagră” provoacă alergii severe

Medicii specialişti în sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii atenţionează asupra riscurilor la care se expun persoanele care se tatuează cu „henna neagră”, se arată într-un comunicat remis, miercuri, Agerpres.

Coloranţii adăugaţi plantei de henna, care dau culoarea neagră, pot cauza reacţii alergice grave. Simptomele apar după câteva zile şi se manifestă prin mâncărimi, roşeaţă, pete, pustule sau chiar decolorarea permanentă a pielii şi cicatrici.

Utilizatorii pot dobândi o sensibilitate permanentă la aceste substanţe şi pot dezvolta dermatită de contact alergică. În aceste cazuri, reacţiile pot fi violente, câteodată necesitând intervenţie medicală de urgenţă şi chiar spitalizare. Aceste efecte se pot limita la zona tatuajului, la zona înconjurătoare sau se pot răspândi pe întreg corpul.

Oricine prezintă o reacţie de iritare sau cu apariţie de pustule la o pată neagră de pe trup, trebuie să meargă imediat la medic şi să spună dacă i s-a aplicat pe piele un tatuaj cu henna neagră. Trebuie reţinut că sensibilitatea şi poli-sensibilitatea sunt procese ireversibile şi determină vulnerabilitatea organismului pentru toată viaţa.

Începând cu anul 2008 Ministerul Sănătăţii a avertizat populaţia cu privire la posibilitatea apariţiei unor reacţii adverse după utilizarea tatuajelor cu henna neagră.
Comisia Europeană, alături de statele Uniunii Europene, au avertizat asupra riscurilor aplicării de tatuaje temporare cu henna neagră şi despre dificultatea de a controla circuitele de distribuire a produselor şi locurile în care se aplică tatuajele.

Tatuajele cu henna neagră se practică în România, ca şi în Europa, mai ales în timpul verii. Artiştii care le practică migrează de la un eveniment în aer liber la altul, în special în zonele frecventate de turişti. Tatuajele temporare cu henna neagră sunt cel mai frecvent oferite turiştilor, adolescenţilor, tinerilor, celor în vacanţă pe plaje, în staţiuni sau la târguri şi sunt foarte populare, deoarece culoarea neagră place mai mult decât nuanţa naturală a plantei henna.

Deoarece reacţia alergică sub formă de pustule apare după trei la 12 zile de la aplicare, majoritatea turiştilor pleacă şi nu revin în locul respectiv pentru a demonstra efectele negative produse de artişti. Există astfel situaţii în care artiştii continuă să afecteze alţi oameni, neconştientizând efectele grave pe care le provoacă.

Având în vedere sezonalitatea fenomenului, Ministerul Sănătăţii din România continuă alături de alte state europene această campanie şi trage un semnal de alarmă asupra riscurilor la care se supun cei care utilizează tatuajele temporare cu henna neagră.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă