19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăGDPRSuplimentele de vitamina C cresc riscul de cataractă

Suplimentele de vitamina C cresc riscul de cataractă

Femeile care consumă prea multe suplimente de vitamina C îşi măresc fără să ştie riscul de cataractă, conform unui studiu suedez recent. După cum transmite Mediafax, citând revista csid.ro, pericolul nu există însă în cazul vitaminei C preluate din fructe şi legume. Cercetătorii au ţinut sub observaţie 24.600 de femei pe durata a 8 ani. Cele care obişnuiau să consume regulat sau doar ocazional suplimente de vitamina C au înregistrat un risc cu 25% mai mare de a suferi la bătrâneţe de cataractă. Asta nu înseamnă că nu mai trebuie să consumi fructe şi legume, întrucât doar vitaminele sintetice ridică probleme.

La riscuri chiar mai mari se supun femeile care au consumat suplimente de vitamina C timp de 10 ani sau chiar mai mult, mai ales dacă administrarea acestora s-a făcut după vârsta de 65 de ani. Cel mai mare risc de cataractă s-a observat la femeile care au urmat un tratament pentru substituţie hormonală, cele care au consumat medicamente cu corticosteroizi, sau la consumatoarele de ţigări şi alcool.

Aşa că nu mai luaţi suplimente de vitamina C fără analize efectuate în prealabil şi fără recomandarea medicului, sau dacă vreţi să vă fortificaţi organismul, mai ales pe timp de vară, optaţi pentru sursele naturale de vitamina C. Aveţi la dispoziţie legume (ardei roşu şi verde, pătrunjel, hrean, spanac, lobodă, conopidă, ceapă verde, roşii, ridichi) şi numeroase fructe (măceşe, mere, portocale, coacăze roşii, zmeură, vişine, corcoduşe, gutui, caise, afine, lămâi).

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă