10.9 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăGDPRStudiu: Gripa poate favoriza infarctele, dar vaccinarea ar avea un rol protector

Studiu: Gripa poate favoriza infarctele, dar vaccinarea ar avea un rol protector

Gripa poate favoriza atacurile cardiace, dar vaccinul ar proteja pacientii al caror risc cardiovascular este stabilit, potrivit unei analize publicate de ziarul specializat The Lancet Infectious Diseases, citate de AFP.

Sunt necesare eforturi pentru a incuraja vaccinarea bolnavilor cu boli cardiace si a diabeticilor (diabetul creste riscul de infract), potrivit autorilor studiului, consultat de Mediafax.

Acest lucru poate fi deosebit de important, in contextul amenintarii unei duble lovituri epidemice a virusului pandemic A H1N1 si a gripei sezoniere, precum si in contextul preconizarilor potrivit carora mult mai multe persoane vor contracta gripa (in emisfera nordica).

Complicatiile cardiace ale infectiei gripale, cum ar fi miocardita (afectarea virala a muschiului cardiac) sunt cunoscute, dar rolul virusurilor gripale ca agent de provocare a infarctelor este mai putin clar, subliniaza Charlotte Warren-Gash, epidemiolog la Londra, si doi colegi, pentru a-si explica demersul de analiza a 42 de publicatii, dintre care 39 de studii, aparute in perioada 1932-2008.

Acestia stabilesc o asociere coerenta intre gripa si atacurile cardiace, dar mai slaba pentru decese.

Studiile la nivelul populatiei arata o crestere a deceselor cauzate de bolile cardiace sau a atacurilor cardiace in timpul perioadelor de circulatie a virusului gripal. Cresterea mortalitatii, observata in perioada de epidemie gripala si datorata bolilor cardiovasculare este in medie de ordinul de 35 pana la 50 la suta.

Putine studii au incercat sa determine daca vaccinarea ii ajuta pe bolnavii cardiaci. Datele disponibile sugereaza ca ea ar avea un efect protector.

In schimb, "am avea nevoie de mai multe dovezi privind capacitatea vaccinurilor gripale de a reduce riscul cardiac la persoanele fara o boala vasculara stabilita", scriu autorii.

"Credem ca vaccinarea trebuie incurajata atunci cand ea este indicata, in special in randul persoanelor afectate de patologii cardiovasculare", deseori insuficient vaccinate, apreciaza acesti epidemiologi.

In Marea Britanie, pentru sezonul de iarna 2008-2009, vor fi vaccinati doar 47,2 la suta dintre pacientii suferind de afectiuni cronice.

Rolul virusurilor gripale ca agenti provocatori ai atacurilor cardiace nu este clar. Ele ar putea cauza inflamatii acute severe, susceptibile sa destabilizeze la unii pacienti placile de ateroscleroza (depozite de grasime), ceea ce poate duce la obstructionarea arterelor coronariene (arterele care hranesc inima), provocand astfel infarcte (distrugerea unor zone din muschiul cardiac, privat de irigarea sanguina).

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă