22.4 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăGDPRStresul la maturitate provoacă Alzheimer

Stresul la maturitate provoacă Alzheimer

Adulţii care se confruntă cu stresul sunt mai expuşi la demenţă, în special la Alzheimer, la bătrâneţe, arată un studiu al cercetătorilor suedezi. Studiul, realizat de cercetătorii Academiei Sahlgrenska de la Universitatea din Goteborg, este primul care semnalează o legătură între stres şi demenţă, potrivit thelocal.se.

„Stresul a fost definit prin iritare, tensiune, nervozitate, anxietate, frică sau insomnie, timp de o lună sau mai mult, din cauza serviciului, a sănătăţii, a situaţiei familiale sau altor motive”, a declarat unul dintre oamenii de ştiinţă, Lena Johansson. După cum transmite ziare.com, cercetătorii au studiat şi intervievat 1415 femei, prima oară în 1968, când acestea aveau vârste între 38 şi 60 de ani, apoi în 1974, 1980, 1992 şi 2000.

Pe durata celor 35 de ani ai studiului, 161 dintre participante au dezvoltat Alzheimer. Riscul de a suferi de această boală a fost calculat că fiind cu 65% mai mare la femeile care s-au declarat stresate în anumite perioade ale maturităţii. Pentru femeile stresate la fiecare din investigaţii, riscul de a dezvolta boală a fost dublu. „Este primul studiu care stabileşte o legătură între stresul de la maturitate şi demenţa de la bătrâneţe. Datele confirmă descoperirile făcute în studiile pe animale, conform cărora stresul creşte riscul de infarct şi de hipertensiune”, a afirmat Johansson.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă