„Sfântul Graal” al industriei de frumuseţe se regăseşte în formula celor trei suplimente.
Elixirele tinereţii care sunt prealăudate de specialişti nu sunt nici Sfântul Graal şi nici vedenii în deşert. Pastilele tinereţii există şi sunt accesibile, ele pot inversa semnele bătrâneţii, dar nu pot opri procesul.
Strength within costă 35 de lire şi se poate procura de pe dovespa.co.uk. Potrivit studiului Unilever, compania producătoare a testat acest produs pe un eşantion de 480 de femei din Marea Britanie, Franţa şi Germania. Produsul a redus ridurile cu 30% în timp de 14 săptămâni. Pastila trebuie luată de trei ori pe zi şi face ca celulele bătrâne din corp să se poarte ca nişte celule tinere. Deşi componentele suplimentului se găsesc în frigiderul din orice gospodărie, concentraţia acestora în pastile este mult mai mare, astfel ele exercită o influenţă uimitoare asupra celulelor.
Revive Q10 Plus se găseşte pe piaţă la preţul de 61 de lire şi stimulează fluxul sangvin spre inimă şi creier. Praful se ia o dată pe zi şi cercetările recente au demonstrat că previne obezitatea şi diabetul. Componentele cheie ale prafului sunt L-Arginina şi coenzima Q10 care reduc nivelul de colesterol.
Youth, cea de-a treia găselniţă ştiinţifică, este şi cea mai scumpă: 64 de lire pentru o lună de tratament. Suplimentul poate fi găsit pe beautyworkswest.com
Denumirea modestă a suplimentului l-a făcut foarte popular. Formula magică a tinereţii conţine Arginină, Lizină şi Glutamină, aminoacizi foarte puternici capabili să stimuleze hormonii. Youth mai conţine şi extract dintr-o plantă marină care repară celulele îmbătrânite şi reduce efectele radicalilor liberi care distrug fibrele de elastină şi colagen din dermă şi formează ridurile.
Nu este chiar atât de exagerat pe cât pare. La urma urmei, femeile sensibile demult şi-au dat seama că secretul tinereţii se află atât în alimentaţie. În ciuda milioanelor băgate în cercetare, nimeni nu a reuşit până acum să găsească o formulă de succes pentru a da înapoi semnele îmbătrânirii.
Dar în ultimele luni, au apărut pe piaţă trei pastile care pretind să reducă vizibil semnele bătrâneţii. Oamenii de ştiinţă afirmă că efectele sunt vizibile doar după câteva luni. Spre deosebire de multe alte suplimente, care sunt concepute pentru a stimula vitaminele şi mineralele din corpul uman, aceste pastile se bazează pe o tehnologie mult mai sofisticată, cunoscută sub numele de „nutrigenomica”. Nutrigenomica studiază efectele alimentelor asupra genelor, deoarece anumite produse alimentare afectează modul de funcţionare a genelor.
Acest lucru înseamnă că producătorii utilizează principiile geneticii pentru a crea suplimentele care, spun ei, pot afecta modul în care funcţionează tot organismul.
Producătorii spun că un cocktail de ingrediente este în măsură să stimuleze genele responsabile pentru producerea hormonilor specifici celor tineri, cum ar fi estrogenul. Acest lucru poate ajuta pielea îmbătrânită.
Companiile producătoare susţin că această abordare poate „reseta” ceasul hormonal al organismului. Astfel ştergerea ridurilor şi creşterea nivelului de energie sunt primele efecte vizibile ale pastilelor.
Produsele au fost create în mod special pentru femeile peste 40 de ani, aceasta fiind vârsta la care apar cele mai dramatice schimbări hormonale. Spre deosebire de terapia de substituţie hormonală (TSH), aceste pastile pot fi cumpărate fără prescripţie medicală chiar de pe internet.
„Pe măsură ce îmbătrânim, nivelul anumitor hormoni scade, efectele sunt vizibile la nivelul pielii, care se usucă şi devine mai puţin elastică, obosim mult prea repede. Aceste schimbări afectează libidoul şi, de obicei, le asociem cu înaintarea în vârstă. De altfel, se măreşte şi timpul de recuperare în cazul unor răni deschise sau fracturi. Avem mai puţină masă musculară şi firul de păr se subţiază în mod vizibil. Noua generaţie de pastile poate stimula nivelul hormonal înlăturând multe dintre aceste semne ale îmbătrânirii.”, afirmă Dr. Daniel Sora, preşedintele Colegiului Internaţional Anti-Îmbătrânire, Nutriţie şi Medicină Estetică.
Însă vârsta face ca aceşti hormoni sunt de o calitate mai slabă decât cei pe care îi avem în tinereţe. De aceea pastilele îmbunătăţesc calitatea hormonilor care se găsesc deja în corp. Desigur, aceste pilule ar putea deveni medicamentul mult dorit pentru tinereţea fără de bătrâneţe.
Cu toate acestea, unii experţi rămân sceptici. Endocrinologul Jonathan Seckl, de la Universitatea din Edinburgh, spune că ar trebui să fim totuşi precauţi chiar dacă suplimentele noi nu fac niciun rău. „Efectele secundare în cazul unor doze mai mari de anumite ingrediente încă nu pot fi pe de plin înţelese. Greu de cuantificat este şi efectul de placebo care poate apărea atunci când oamenii iau pastile şi asta îi face să se simtă bine la nivel psihic, stilul lor de viaţă rămânând neschimbat”, afirmă Jonathan Seckl.