23.6 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăGDPRStereomicroscop pentru Spitalul de Boli Infecţioase

Stereomicroscop pentru Spitalul de Boli Infecţioase

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj a primit primul stereomicroscop folosit în medicina umană din cel mai mare oraş din Transilvania. În Cluj-Napoca, mai există două astfel de instrumente, însă ele sunt proprietatea Facultăţii de Medicină Veterinară. Stereomicroscopul este un instrument necesar pentru depistarea bolii Lyme, cauzată de înţepăturile de căpuşă.

Aparatul reprezintă o donaţie din partea Asociaţiei Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj. Este vorba de un stereomicroscop optika SZR-8, cu cameră foto-video Optickam, în valoare de 12.000 de lei. ”Donaţia a fost posibilă datorită generozităţii companiei Farmec, care a sprijinit AFA Cluj în achiziţionarea acestui aparat”, spun reprezentanţii spitalului.

Alături de reprezentantele AFA Cluj – Mihaela Rus, Dana Gânscă, Pierina Vintilă şi Mihaela Miron, la predarea aparatului au fost prezenţi dr. Mihaela Lupşe, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, precum şi alţi medici.
“Boala Lyme este o boală infecţioasă transmisă prin înţepatura de căpuşă din genul Ixodes (Ixodes Ricinus). În afară de Ixodes Ricinus, în România, mai sunt şi alte genuri de căpuşe. Cu ajutorul lupei pe care am primit-o astăzi, datorită Asociaţiei Femeilor de Afaceri, putem identifica genul căpuşei, mascul sau femelă, şi, de asemenea, putem să apreciem dacă e vorba de larvă, nimfă sau căpuşă adultă, ştiut fiind că adulţii transmit boala mai mult decât larvele sau nimfele. Astfel, putem spune dacă există risc de infecţie şi cât de mare e acest risc”, a declarat dr. Mihaela Lupşe.
“Ştim că locuitorii Clujului sunt expuşi, mai mult ca cei din alte zone, pericolului de a face borelioză şi, în evoluţia bolii, este foarte importantă diagnosticarea rapidă. Ne bucurăm că, la Balul de Smarald organizat de noi în noiembrie, am găsit susţinere din partea companiei Farmec în achiziţionarea acestui aparat. Acest lucru ne-a permis ca restul donaţiilor, primite de la prietenii şi susţinatorii AFA Cluj, să fie direcţionate spre alte cauze: copiii de la Centrul de Plasament din Huedin, Copiii de la Familia Regăsită, echipa de handbal fete CSS Viitorul, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, jurnalista Livia Beju, operaţia Norei Nagyi”, a spus Dana Gânscă, reprezentantă AFA Cluj.

Stereomicroscopul va funcţiona la Centrul pentru diagnosticul şi tratamentul bolii Lyme, deschis acum patru ani, în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, iar pacienţii vor beneficia în mod gratuit de analizele respective, pe baza protocolului încheiat dintre Spitalul Clinic şi Casa de Asigurări de Sănătate.

Cele mai citite

Eduard Hellvig, fost director SRI: Iranul “se simte suficient de puternic pentru a nu mai acționa prin intermediari”

Analistul politic Eduard Hellvig, fost director al SRI, transmite un mesaj cu privire la agravarea conflictului din Orientul Mijlociu, în care avertizează că Iranul...

Iranul și aliații lui au pornit un atac fără precedent asupra Israelului. SUA, Marea Britanie și Iordania sprijină Israelul

Televiziunea de stat iraniană a anunţat că Corpul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, a lansat un "vast" atac cu "drone şi...

LIVE/ Iranul a lansat atacul asupra Israelului

Iranul a lansat un atac fără precedent asupra Israelului. Peste 200 de drone și rachete au fost trimise, majoritatea fiind interceptate de sistemul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă