14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăGDPRSONDAJ: Românii vor medicamente de ultimă generaţie, dar fără să PLĂTEASCĂ pentru...

SONDAJ: Românii vor medicamente de ultimă generaţie, dar fără să PLĂTEASCĂ pentru ele

Un sondaj IMAS a studiat comportamentul şi opinia românilor în privinţa consumului de medicamente. Rezultatele spun că românii vor să aibă acces la medicina modernă, dar fără să plătească în plus pentru ea, potrivit medlive.hotnews.ro.

Un alt paradox este că opoziţia cea mai dură împotriva unuia dintre principiile de bază ale reformei legii sănătăţii promovate de guvernul Ponta, vine chiar din rândul electoratului tradiţional al PSD.

Cei mai mulţi dintre românii chestionaţi au cumpărat medicamente în ultimii 5 ani. Tratamentul medicamentos este larg folosit chiar în afecţiunile uşoare (de peste 78% dintre respondenţi), dar bolnavii cardio-vasculari şi cei cu diabet sunt cei mai frecvenţi clienţi ai farmaciilor.

Jumătate dintre români au cumpărat medicamente cu banii jos (necompensate) şi peste 75% au beneficiat şi de medicamente compensate. Dintre cei 2,5% care au cumpărat medicamente din afara ţării, aproape 60% au făcut-o pentru că acel medicament nu se găsea în România.

Deşi 88,5% dintre românii chestionaţi cred că accesul la medicamente de ultimă generaţie ar trebui să fie posibil pentru bolile grave (hepatită, cancer, diabet, etc.),  majoritatea (68%) nu este de acord cu creşterea contribuţiei pentru sănătate, chiar dacă astfel pacienţii vor avea acces la mai multe medicamente noi compensate.

Opoziţia cea mai categorică împotriva acestei potenţiale măsuri vine din partea celor de peste 45 de ani, cu venituri scăzute. Interesant este şi că peste 58% dintre tinerii sub 30 de ani nu ar fi de acord cu o astfel de măsură.

Cei mai mulţi dintre cei chestionaţi (72%) nu ar accepta o mărire a contribuţiilor pentru sănătate mai mare de 1,5%.

Principiul propus de ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, de a compensa preţul medicamentelor scumpe în schimbul plăţii integrale de către pacienţi a medicamentelor ieftine, este agreat de doar 56,8% dintre cei chestionaţi.

Împotriva propunerii ministrului Cepoi sunt majoritatea românilor chestionaţi cu vârstă de peste 60 de ani şi venituri reduse.

De altfel, majoritatea covârşitoare (88%) nu ar fi dispusă să plătească pentru un medicament mai mult de 20 RON (4,5 euro).

Sondajul a fost efectuat la comânda LAWG, asociaţia care include companiile farma americane cu operaţiuni în România.

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă