29.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăGDPRScăderea nivelului unei proteine din creier, o cauză a maladiei Alzheimer

Scăderea nivelului unei proteine din creier, o cauză a maladiei Alzheimer

Scăderea nivelului unei proteine din creier poate fi una din cauzele apariţiei maladiei Alzheimer, descoperire care ar putea conduce la crearea unui medicament împotriva acestei boli care afectează aproape un sfert din persoanele de peste 85 de ani, potrivit unui studiu al cercetătorilor francezi, citat de Mediafax.

Potrivit AFP, o echipă de cercetători de la INSERM (Institut national de la santé et de la recherche médicale), coordonată de profesorul Etienne-Emile Baulieu – cel care a conceput pilula abortivă RU486, care are în prezent 85 de ani -, a descoperit o scădere de 75% a nivelului unei proteine, FKBP52, în creierele unor persoane decedate din cauza maladiei Alzheimer sau a unor demenţe de acelaşi tip.

Proteina FKBP52, descoperită în 1982, de acelaşi institut, este în mod normal foarte abundentă în creier, potrivit studiului apărut în Journal of Alzheimer’s Disease.

Maladia neurodegenerativă, care provoacă pierderea progresivă a funcţiilor mintale, mai ales a memoriei, este pentru moment incurabilă. Potrivit World Alzheimer Report pe 2010, 10% până la 30% dintre persoanele cu vârste peste 85 de ani sunt atinse de această boală, care determină la nivel mondial cheltuieli de 604 miliarde de dolari.

Se ştie deja, din cercetările medicului german Aloïs Alzheimer (1864 – 1915) că boala se manifestă prin formarea de plăci amiloide (senile) între neuroni – împiedicând transmiterea de influxuri nervoase – şi prin acumulări de proteine „tau” în creier.

Cercetările realizate de specialiştii de la INSERM indică o „corelare” şi „interacţiune” între proteina FKBP52 şi proteina tau, spune Baulieu. Se pare că, acţionând asupra FKBP52, se poate elimina forma patologică a celeilalte proteine sau bloca apariţia ei.

Înainte de a concepe un tratament, medicii trebuie însă să măsoare nivelul acestei proteine FKBP52 la oameni, pentru a vedea dacă prezintă un risc de a dezvolta Alzheimer.

Baulieu este însă optimist, fiind de părere că în trei-patru ani vor obţine rezultate importante în acest sens. Totodată, specialiştii cred că un medicament anti-Alzheimer bazat pe această descoperire ar putea fi pus la punct în 10 ani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă