21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăGDPRSanatatea poate fi citita in palma

Sanatatea poate fi citita in palma

Pielea si unghiile uscate nu sunt singurul semnal pentru o sanatate precara. "Geografia" mainilor, in ansamblu, poate indica detalii vitale despre sanatate, inclusiv semne ale unor boli ascunse precum cancerul, potrivit unor studii britanice.

Astfel, palma unei femei poate "vorbi" despre o tumoare ovariana, relateaza Daily Mail, citat de Ziare.com.

"Mereu sunt atent la mainile oamenilor atunci cand fac cunostinta. Mainile lor depoziteaza informatii despre conditia fizica, de la probleme cu tiroida pana la semne ale osteoartritei. Doctorii pot descoperi aceste probleme analizand mai degraba mainile decat fata", spune un doctor de familie londonez, Dr Graham Easton.

Incepand cu nuanta mainilor, palmele inrosite pot fi un semn al cirozei la ficat intrucat vasele de sange ale pielii se dilata din cauza dereglarii balantei hormonale. Ciroza poate fi cauzata de consumul mare de alcool sau cu hepatita C.

Articulatile "bondoace" indica un nivel al colesterolului ridicat.

"Depozitele de grasime adaugate de-a lungul anilor in tendoane devin intr-un final fibroase si grele", spune Ellen Mason de la British Heart Foundation. Depistarea din timp a acestei probleme poate scapa pacientii de un atac de inima de la o varsta tanara. Numai in Marea Britanie sunt in jur de 500 de persoane afectate, iar 100.000 nu au fost inca diagnosticate.

Unghiile in forma de lingura arata o potentiala anemie. Majoritatea avem unghiile convexe ceea ce insemana ca se arcuiesc asemenea suprafetei unei mingi. Totusi, daca aveti o "depresiune" in mijlocul unghiei, este un semn al deficitului de fier.

Este cunoscut in randul medicilor ca lipsa fierului subtiaza unghiile pana cand aceastea devin fragile si se rup frecvent.

Degetele cu varfurile umflate pot conduce la descoperirea cancerului pulmonar, din cauza unei substante numita PGE2 care cauzeaza inflamarea plamanilor.

Amprentele albastre pot fi un diagnostic precum probleme cardiovasculare intrucat indica nivelul de oxigen din sange. De aceea este important verificati daca mainile si-au mentinut culoarea roz care reprezinta o circulatie buna.

Femeilor care urmeaza sa fie supuse unei interventii chirurgicale li se cere sa si indeparteze lacul de unghii pentru verificarea nivelului de oxigen pe timpul procedurii.

Unghiile cu granule pot avertiza asupra unei artrite reumatice cauzata de inflamarea vaselor de sange.

Degetele osoase pot ajuta doctorii sa identifice osteoartrita la nivelul soldului.

Mai departe, ghidati de semnele mainilor, unghiile in doua nuante, palide la un pol si maronii la celalalt pot fi un indicator al bolilor la rinichi.

Palmele transpirate dezvaluie o tiroida hiperactiva: "Corpul foloseste mai multe calorii si genereaza o caldura mai mare. Caldura corpului si transpiratia permanenta sunt simptome clasice", sustine specialista Susan Clerk.

Mainile cu dimensiuni peste medie pot fi un semn al unei tumori pituitare. Daca mainile devin umflate si alungite se poate dezvolta o boala numita acromegalie. Picioarele, nasul si urechile pot fi afectate de glanda pituitara, localizata la nivelul creierului, care pompeaza prea multi hormoni de crestere. De regula, afecteaza femeile si barbatii de varsta mijlocie si poate fi fatala.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă