0 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăGDPRRuptura de ligament se tratează în 45 de minute

Ruptura de ligament se tratează în 45 de minute

La această intervenţie nu apelează doar sportivii şi motocicliştii, ci şi persoanele obişnuite, care, din neatenţie, cad pe gheaţă, pe scări ori pe trecerea de pietoni.

O săritură în sus de bucurie vă poate lăsa fără cel mai important ligament al genunchiului. Aşa i s-a întâmplat şi jucătoarei de tenis Adamczak Monique (Australia), după ce a câştigat meciul contra adversarei, într-o competiţie. „Nu a păţit nimic în timpul jocului, dar uite că nenorocirea a venit la sfârşit, când a sărit în sus de bucurie”, spune doctorul Ştefan Irimia, ortoped la Clinica Med Sport din Bucureşti. Altor sportivi ruptura de ligamente le-a încheiat cariera mult prea devreme. „Cum a fost şi cazul fotbalistului Ilie Balaci”, zice medicul Marian Anghelescu, ortoped specializat în intervenţii de refacere a ligamentelor.

Accident stupid la coborâtul treptelor

Dar ruptura de ligamente nu îi afectează doar pe sportivi. „Se poate întâmpla oricui, oricând: în vacanţă, la schi, pe gheaţă, dar şi când traversează strada ori coboară scările şi uită o treaptă. Sunt multe accidente stupide!”, remarcă medicul Marian Anghelescu, care a făcut peste 12.000 de operaţii artroscopice si in  jur de 1000 operatii de refacere a ligamentelor genunchiului, atât sportivilor, cât şi oamenilor obişnuiţi.

În lipsa unei intervenţii de ligamentoplastie (refacere a ligamentelor), cartilajele se distrug, iar pacienţii riscă să dezvolte artroze. În plus, este afectat mersul, iar activităţile fizice obişnuite nu mai pot fi făcute cu aceeaşi intensitate. Ligamentele rupte pot fi înlocuite cu grefe proprii (se iau din alte zone ale genunchiului), grefe de la cadavru, dar şi cu ligamente artificale, din fibre polimerice.

Anestezie în coloană

Astăzi, medicul ortoped Marian Anghelescu operează un bărbat abia trecut de 40 de ani, care s-a aventurat la un meci de fotbal, în urma căruia şi-a rupt ligamentul încrucişat anterior al genunchiului drept. „Cam aşa e cu fotbalul la vârsta asta. Ochii văd, inima cere!”, spune medicul, în timp ce urmăreşte operaţia pe un ecran şi dă „căptuşala” genunchiului la o parte pentru a putea fixa noul ligament.

Pacientul a primit o anestezie în coloană (rahidiană), iar asta îi permite să comunice cu medicul şi să urmărească intervenţia în timp real.

„Văd că piciorul meu a început să scoată fum”, zice bărbatul în timp ce stă pe masa de operaţie.

„Da, suntem la ora de friptură”, îi răspunde în glumă medicul, explicându-i că se află în etapa a doua a operaţiei, care presupune recoltarea unui ligament nou din tendonul rotulian.

Cea mai grea parte a intervenţiei este însă cea de fixarea a grefei. „Trebuie găsite puncte de izometrie, astfel încât ligamentul nou să stea întins în orice poziţie şi să permită mişcări corecte”, explică medicul Marian Anghelescu.

Şuruburi care se transformă în ţesut

Intervenţia de ligamentoplastie nu durează mai mult de 45 de minute, datorită tehnicilor noi şi instrumentelor chirurgicale performante. „Acum 10-12 de ani, o astfel de intervenţie dura 4 ore şi jumătate”, spune medicul.

Un alt avantaj al intervenţiilor moderne este că nu se mai folosesc şuruburi din aliaje sau titan pentru prinderea ligamentelor, ci unele resorbabile, care în timp se transformă în ţesut osos. „Nu am mai pus şuruburi din metal de 7-8 ani. Înainte aveau loc tot felul de reacţii în jurul şuruburilor, acum pacienţii sunt feriţi de astfel de probleme in plus nu mai suferă încă o intervenţie pentru scoaterea şuruburilor”, menţionează dr. Anghelescu.

După operaţie, pacienţii trebuie să exerseze 3-4 zile cu un aparat numit Kinetec, ce le mişcă pasiv genunchiul, apoi urmează şase luni de recuperare. „Gimnastica medicală este la fel de importantă ca şi operaţia. Se fac exercţii de intensitate progresivă până când pacientul se recuperează complet”, spune medicul Marian Anghelescu.

Semne care „vestesc” ruptura de ligament

·       durere puternică la nivelul genunchiului

·       perceperea unei pocnituri la nivelul genunchiului

·       tumefierea genunchiului (umflarea)

·       impotenţa funcţională ( dificultate la flexie, extensie şi mers)

Diagnosticul corect al acestor afecţiuni se pune pe un examen clinic atent dar mai ales pe metode paraclinice. Cea mai importantă metodă este Rezonanţa Magnetică.

Unde se fac operaţii

În clinica Med Sport din Capitală se fac peste 130 de ligamentoplastii pe an, la un preţ de 8000 de lei. Recuperarea în acelaşi centru costă între 50 şi 80 de lei pe săptămână. Intervenţia se poate face şi la stat, în Spitalul „Sf. Ioan” din Bucureşti, precum şi la Spitalul Floreasca ori la Spitalul Militar. În ţară, ligamentoplastia se practică în Timişoara, Târgu Mureş,Constanta, Oradea şi Craiova.

Cele mai citite

Jose Mourinho a decis să renunțe la transferul lui Ansu Fati

Ansu Fati, tânărul atacant al Barcelonei, continuă să se confrunte cu dificultăți cauzate de accidentări și de forma sa sportivă, ceea ce adâncește incertitudinea...

Președintele Iohannis, discurs în Bundestag: Uitarea trecutului conduce la repetarea greșelilor

Iohannis a amintit că 2024 marchează 80 de ani de la Debarcarea din Normandia și 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului, momente...

Rusia va da un răspuns „adecvat” dacă Ucraina va folosi rachete cu rază lungă de acțiune

Rusia a promis luni un răspuns "adecvat" pe câmpul de luptă dacă Ucraina va folosi rachete americane cu rază lungă de acţiune în atacuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă