21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăGDPRRomânii se vor putea trata în UE, pe banii CNAS

Românii se vor putea trata în UE, pe banii CNAS

Românii se vor putea trata, de sâmbătă, în orice spital din Uniunea Europeană, iar tratamentul va fi decontat, parţial, de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Decontarea va fi parţială, pentru că se va face în baza tarifelor din România, precizează CNAS.

Vineri, a expirat termenul pentru transpunerea Directivei Europene 2011/24 privind aplicarea drepturilor pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere, care le permite cetăţenilor europeni asiguraţi să se trateze în orice spital dintr-o ţară membră UE.

Deşi românii se vor putea trata în spitalele europene, rambursarea contravalorii serviciilor medicale se va face la nivelul tarifelor din România, fără a depăşi contravaloarea în lei a serviciilor achitate de asigurat, atrage atenţia preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, într-un comunicat.

Citeşte şi: Ce ai de făcut dacă vrei să-ţi schimbi medicul de familie

Prevederile Directivei 24 sunt aplicate în România prin Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 729/17.07.2009, art.8.

De asemenea, conform regulamentelor europene de securitate socială, asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate aflaţi pe teritoriul unui stat membru al UE, SEE (Spaţiul Economic European) şi Elveţia beneficiază, în prezent, de trei tipuri de asistenţă medicală, precizează CNAS în comunicat.

Primul tip este asistenţa medicală necesară în timpul şederii temporare pe teritoriul unui stat membru UE, SEE şi Elveţia, prin intermediul Cardului European de Sănătate (CES) sau a Certificatului Provizoriu de înlocuire a cardului european (CIP), al doilea este asistenţa medicală planificată, prin intermediul documentului portabil S2 (fostul formular E112) şi cel de-al treilea se referă la asistenţă medicală pentru asiguraţii care îşi stabilesc reşedinţa pe teritoriul unui alt stat membru UE, prin intermediul documentului portabil S1 (care înlocuieşte formularele E106, E 109, E 120, E 121).

Totodată, şeful CNAS recomandă asiguraţilor să contacteze Biroul de Relaţii cu Asiguraţii din structura CNAS pentru orice informaţie legată de drepturile românilor de a se trata în străinătate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă