16.2 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăGDPRRomânia are nevoie de 28.000 de medici pentru a egala media europeană

România are nevoie de 28.000 de medici pentru a egala media europeană

România ar mai avea nevoie de 28.000 de medici pentru a fi la nivelul mediei europene şi are un deficit de 7.000-8000 de medici în actualul sistem de sănătate, a declarat, joi, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoaie, citat de Mediafax.

“În acest moment, după normativul Ministerului Sănătăţii, în sistemul spitalicesc actual este un deficit 7.000-8.000 de medici, iar pentru a ajunge la nivelul mediei europene, ne-ar mai trebui încă 28.000 de medici”, a spus Astărăstoaie.

Potrivit preşedintelui companiei de cercetare Cegedim, Petru Crăciun, numărul medicilor din România raportat la mia de locuitori este la jumătate faţă de media din Uniunea Europeană.

De asemenea, potrivit datelor Cegedim, numărul medicilor din România a scăzut de la 45.000 în anul 2000 la 36.780 de medici activi în acest an.

“N-avem un sistem articulat, ceea ce poate deveni un pericol pentru siguranţa pacienţilor, dar şi a medicilor. Gradul de oboseală şi suprasolicitare scade nivelul de performanţă a cadrelor medicale, iar obligaţia unui sistem articulat revine statului”, a spus Astărăstoaie.

Preşedintele Colegiului Medicilor a adăugat că sistemul de sănătate din România se confruntă cu trei probleme esenţiale, respectiv subfinanţarea, organizarea şi managementul şi resursa umană.

Legat de resursa umană din sistemul spitalicesc, Astărăstoaie a precizat că în ultima lună a semnat 180 de certificate de conformitate pentru medici care intenţionează să părăsească ţara.

“Ieşirile nu sunt acoperite de intrări, din cauza blocării posturilor, dar un motiv este şi acţiunea de recrutare a medicilor de către marile firme, iar veniturile obţinute de către medici au devenit neacceptabile pentru ei şi aleg să plece”, a spus Astărăstoaie.

Cele mai citite

Fiecare rundă de alegeri se va derula într-o singură zi, în intervalul 7 – 22 – EXCLUSIV

Surse din cadrul Autorităţii Electorale Permanente (AEP) au dezvăluit, în exclusivitate pentru cotidianul “Puterea”, că liderii politici ai actualei coaliţii de guvernământ au...

Sforarul șef al Transporturilor, Bogdan Mîndrescu, încă 5 luni administrator provizoriu ilegal la RAR

Sforarul șef al Ministerului Transporturilor, secretarul de stat Bogdan Mîndrescu, și-a prelungit ilegal, cu acordul ministrul Sorin Grindeanu, provizoratul ca administrator al Registrului...

Studiu: De ce preferă firmele românești să nu acceseze beneficiile fiscale

Companiile româneşti nu se arată prea dornice să acceseze beneficiile fiscale acordate prin lege, cel mai des invocat motiv fiind complexitatea legislativă şi teama...
Ultima oră
Pe aceeași temă