6.6 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăGDPRRemedii tradiţionale chinezeşti cu potenţial toxic

Remedii tradiţionale chinezeşti cu potenţial toxic

Analiza ADN efectuată pe eşantioane ale unor remedii tradiţionale chinezeşti a dezvăluit substanţe potenţial toxice, alergeni şi chiar urme de animale pe cale de dispariţie, potrivit unui studiu australian publicat joi în SUA, informează AFP, citată de Agerpres.

 

‘Medicina tradiţională chinezească are o lungă istorie culturală, dar astăzi utilizatorii săi trebuie să fie conştienţi de problemele legale şi de sănătate care ar putea exista, înainte de a o adopta’, subliniază Dr.Michael Bunce, de la Universitatea Murdoch din Australia, principalul autor al acestui studiu.

Au fost studiate 15 eşantioane de substanţe medicinale tradiţionale chinezeşti confiscate de vameşii australieni sub formă de pudră, comprimate, geluri, fulgi şi preparate pentru infuzii.

‘În total, am găsit 68 de familii de plante diferite în aceste tratamente, care sunt amestecuri complexe’, precizează Dr.Bunce, ale cărui cercetări sunt publicate în revista ştiinţifică americană PLoS Genetics.

Unele preparate conţineau plante din genurile Ephedra şi Asarum. Aceste plante conţin substanţe chimice care pot fi toxice dacă sunt prost dozate. Or, adaugă cercetătorul, nicio concentraţie nu figura pe etichete.

‘Am detectat, de asemenea, urme de animale a căror comercializare este supusă unor restricţii deoarece sunt clasate ca specii vulnerabile, pe cale de dispariţie sau grav ameninţate, între care ursul negru asiatic şi antilopa saiga’, spune autorul studiului.

Cercetătorul mai notează că unele dintre aceste produse aveau etichete înşelătoare. Unul dintre ele, prezentat ca fiind realizat în proporţie de 100% pe bază de ingrediente provenite de la antilopa saiga, conţinea mari cantităţi de capră şi oaie.

Înainte de punerea la punct a tehnicilor de secvenţiere a ADN-ului, era foarte greu să se determine originile biologice ale ingredientelor conţinute în produsele de medicină tradiţională chineză, subliniază cercetătorul.

Faptul că aceste substanţe sunt transformate în geluri şi pudră îngreunează foarte mult identificarea lor, explică Michael Bunce, dar aceste procese de transformare nu alterează semnătura genetică a substanţelor în cauză.

‘Secvenţierea ADN-ului va permite să se procedeze la un audit genetic al acestor produse medicinale care ar trebui să amelioreze în mod net reglementarea şi controlul complementelor alimentare şi medicinei alternative’, consideră Dr.Bunce.

Veche de peste 3.000 de ani, farmacopeea chineză numără mii de substanţe, dintre care 300 sunt utilizate în mod curent.

Cele mai citite

Kaspersky, producătorul rus de software antivirus, își închide biroul din România

Producătorul rus de software antivirus Kaspersky a decis să închidă biroul său local din România, ca parte a unui proces de reorganizare mai amplu...

Creșterea ROBOR, benefică pentru bănci pe fondul crizei politice

Criza politică din România, accentuată după primul tur al alegerilor prezidențiale, se transformă într-o oportunitate pentru bănci, având în vedere creșterea dobânzilor interbancare ROBOR,...

Kaspersky, producătorul rus de software antivirus, își închide biroul din România

Producătorul rus de software antivirus Kaspersky a decis să închidă biroul său local din România, ca parte a unui proces de reorganizare mai amplu...
Ultima oră
Pe aceeași temă