Firma germană care a produs thalidomida şi-a făcut publice, după 50 de ani, primele sale scuze către miile de copii care au suferit de malformaţii după utilizarea acestui medicament de către mamele lor, însă o asociaţie dedicată victimelor a făcut apel la o acţiune mai concretă, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Directorul executiv al Grunenthal, Harald Stock, a declarat într-un discurs, vineri, că firmei sale îi pare „cu adevărat rău” pentru tăcerea păstrată faţă de victimele thalomidei, medicament administrat femeilor însărcinate ca tratament împotriva greţurilor de dimineaţă în anii 1950 şi la începutul anilor 1960.
‘Vă rugăm să consideraţi tăcerea noastră drept un semn al şocului pe care ni l-a cauzat destinul dumneavoastră’, a afirmat Harald în discursul său.
La rândul său, Freddie Astbury, consultant şef al asociaţiei Thalidomide Agency UK, a declarat că firma ar trebui ‘să îşi însoţească declaraţiile cu o investiţie financiară’ şi nu doar să îşi exprime un simplu regret.
Se estimează că circa 10.000 de copii s-au născut cu malformaţii, precum absenţa unor membre, după ce mamele acestora au luat thalomidă, care a fost vândută în aproape 50 de ţări înainte de a fi retrasă de pe piaţă, în 1961