» Prima unitate cu paturi a Bisericii Ortodoxe Romane, si anume Spitalul Providenta din Iasi, se va deschide la sfarsitul acestui an de catre Mitropolia Moldovei si a Bucovinei. Aici vor fi ingrijiti oameni nevoiasi si loviti de boala.
Preotul Ion Serban, consilier pentru activitatea medicala din cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, a declarat ca lucrarea "face parte din opera social-filantropica a bisericii. Serviciile socio-medicale vor fi gratuite pentru familiile sarace, cu multi copii, copii cu handicap sau pentru monahii din manastirile sarace", a explicat preotul Ion serban. In ceea ce priveste calugarii si calugaritele, preotul serban a precizat ca Mitropolia se confrunta cu multe cazuri, fapt pentru care aceasta plateste asigurarea de sanatate, desi ar fi corect ca si acesti oameni sa beneficieze de ajutor social. Spitalul este structurat pe mai multe niveluri si a avut ca model un spital cantonal din Elvetia, proiectul fiind sustinut de binefacatori din tara si din strainatate. Unitatea dispune de 43 de paturi, repartizate in rezerve de cate 1, 2, 3, 4 paturi, fiind toate dotate cu grupuri sanitare.
Spitalul are si un bloc operator, cu o instalatie cu flux laminar ce asigura filtrarea superioara si conditionarea aerului in acesta, si care dispune de doua sali de operatie, salon postoperator comun si departament de anestezie-terapie intensiva. La demisol si parter sunt amenajate cabinete de consultatie de tip ambulatoriu, in special pentru sectiile cu paturi pentru care se doreste spitalizarea: oftalmologie, chirurgie generala, ortopedie traumatologie, medicina interna si cardiologie, recuperare medicala, medicina fizica, kinetoterapie. Unitatea ofera deja unele servicii pentru specialitati si cazuri care nu necesita internare si care pot fi rezolvate in maximum 12 ore, in specialitatile oftalmologie, chirugie generala, ortopedie, medicina interna si cardiologie, urologie, pediatrie, recuperare medicala.
Pentru serviciile aflate in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate se percepe coplata la un nivel acceptabil pentru cine poate plati. Coordonatorul proiectului, dr. Vasile Cepoi, a informat ca aici vor lucra 12 medici de diferite specialitati, 26 de asistente si alti coordonatori. De asemenea, maicutele care vor sa ajute oamenii sarmani vor beneficia de pregatire de specialitate.
» Servicii medicale
Serviciile paraclinice care se efectueaza sunt: analize de laborator, radiografii, mamografii, ecografii de abdomen, pelvis, parti moi de cord, pentru adulti sau copii, electrocardiograme, electroencefalograme, probe de efort, citoscopii, litotritii extracorporale, multe dintre ele numai pe baza biletului de trimitere. Spitalul are bucatarie proprie, spalatorie si un generator de mare putere. Dr. Vasile Cepoi a subliniat ca spitalul are angajat personal medical de specialitate si cadre medii pentru fiecare specialitate.