Astazi, tot mai multe cupluri, cel mai adesea trecute de 30 de ani, aduc pe lume doar un singur copil. Acesti parinti sunt foarte receptivi fata de mijloacele de preventie ale medicinii moderne, printre care "revolutionarele" celule stem.
Celulele stem se extrag la nasterea copilului, de catre medicul obstetrician, din sangele ombilical, fara nici un inconvenient pentru copil sau mama si, ulterior, se depoziteaza intr-o banca de astfel de celule, unde se pastreaza timp de maximum 20 de ani. Daca in acest interval copilul sau una dintre rudele sale de gradul 1 se imbolnaveste de o boala grava a sangelui, de exemplu leucemie, celulele stem sunt considerate un mijloc de vindecare echivalent "aurului curat". Pentru ca aceste celule au proprietatea de a regenera sangele bolnav, fiind capabile sa produca componentele sanguine, respectiv limfocite, eritrocite si trombocite sanatoase, iar gradul de compatibilitate donator-receptor este maxim. Recoltarea de celule stem este considerata, in prezent, un mijloc extrem de important de preventie fata de cele mai grave boli ale sangelui, tot mai raspandite din cauza poluarii, foarte agresive si frecvente la copii si la tineri.
Mai mult, conform rezultatelor ultimelor cercetari, comunicate la Congresul medical international din Thailanda din 2006, pornindu-se de la celulele stem au fost reproduse celule de miocard, de vase sanguine si de pancreas, ceea ce va aduce vindecarea in maladii de temut, precum infarctul miocardic, accidentele vasculare celebrale si diabetul zaharat.
La noi, recoltarea de celule stem a fost aplicata pentru prima data in acest an, in timp ce pe plan mondial se practica de aproximativ cinci ani. Maternitatile din Romania colaboreaza cu banci de celule stem din Grecia si Slovacia, ceea ce presupune prezenta, la nasterea copilului, a unui specialist dintr-una din aceste tari, care va asigura si transportul celulelor recoltate in conditii de maxima siguranta. Toate aceste servicii costa aproximativ 1.000 euro si sunt oferite, la cererea parintilor, in orice maternitate din Romania.
Dr. Gabriela Cotarcea, specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul de Urgenta Floreasca si Clinica Med New Life