Mulţi posesori de câini se confruntă cu o dilemă atunci când animalele de companie sunt diagnosticate cu cancer. Stăpânii se gândesc dacă chimioterapia, un tratament foarte agresiv şi dureros, poate salva viaţa necuvântătoarelor, informează nytimes.com.
John Rennie, un fost editor al revistei Scientific American a hotărât să recurgă la un tratament agresiv în momentul în care câinelui său i-au fost depistate tumori atât pe creier cât şi la plămâni. A ales chimioterapia şi a fost surprins să afle ca acest tratament este mai puţin chinuitor pentru câini decât este pentru oameni.
Motivul este simplu. Animalele nu primesc aceleaşi cantităţi de chimicale. Oricum şansa de reuşită în cazul necuvântătoarelor este mult mai scăzută decât în cazul oamenilor.
Newman, câinele lui John în vârstă de 8 ani, a păcălit moartea de-a lungul timpului mâncând cutii întregi de ciocolată, gunoaie, sârmă ghimpată şi chiar otravă pentru şobolani. Aşa că nu era surprinzător dacă Newman reuşea să reziste durerosului tratament. A urmat o perioadă dificilă cu plimbări foarte lungi şi obositoare. Controalele periodice au confirmat faptul că tumorea de la plămâni era în scădere, devenind stabilă. Totul părea să ducă spre o vindecare completă.
Dar Newman devenea din ce în ce mai slăbit, din cauza tumorii de pe creier, medicamentelor sau poate a vârstei înaintate. Dormea foarte mult şi nu mai avea chef de plimbări. Efortul depus pentru a face faţă tratamentului era evident.