Maria, Bucureşti: Am băut de curând la o ceainărie „Kuki Cha Tea”, o băutură din tulpini prăjite de ceai verde. În meniu era specificat faptul că are de şase ori mai mult calciu decât laptele de vacă şi de două ori mai multă vitamina C decât portocalele. Este posibil? Din ce altceva putem lua calciu decât din lapte?
Poate avea calciu în cantităţi mari, dar asta nu înseamnă că este asimilabil. Simpla prezenţă a unui mineral în componenţa unui produs nu înseamnă că este şi benefică. Dacă doriţi să luaţi calciu din altceva decât din laptele de vacă vă recomand sardinele, chiar şi pe cele din conservă, dar să fie integrale, cu tot cu scheletul. Sardinele au calciu de cea mai înaltă disponibilitate, adică este cel mai bine asimilat de organism. Sardinele au şi fosfor şi vitamina D3, forma cea maia ctivă a vitaminei D şi, în plus, oferă şi proteine de calitate. Oul este şi el o sursă bună de calciu şi vitamina D3. Urmează iaurtul probiotic şi caşcavalul, dar la acesta din urmă trebuie să aveţi grijă la numărul de calorii şi să nu mâncaţi mult.
Gheorghe Mencinicopschi, Directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti