19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăGDPRPeste 500.000 de romani sufera de apnee in somn

Peste 500.000 de romani sufera de apnee in somn

In Romania, aproximativ 545.000 de persoane sufera de sindromul de apnee in somn si doar zece la suta dintre pacienti beneficiaza de tratament, care nu este compensat de catre stat, aceasta afectiune avand un grad de mortalitate foarte ridicat, potrivit Mediafax.

Vineri a avut loc deschiderea oficiala a Laboratorului de Somnologie in cadrul Spitalului de Pneumofiziologie Palazul Mare Constanta. Valoarea investitiei se ridica la 15.000 de euro, principalul scop al laboratorului fiind diagnosticarea Sindromului de Apnee in Somn.

Apneea in somn reprezinta o afectiune a aparatului respirator caracterizata prin intreruperea temporara a respiratiei. Cei care sufera de apnee in somn prezinta opriri ale respiratiei in mod repetat in timpul somnului, pe o perioada de cel putin zece secunde. Numarul episoadelor apneice variaza de la 5 la 50 intr-o ora de somn. In Romania, exista aproximativ 545.000 de potentiali pacienti, dintre care zece procente se afla in Bucuresti.

Cu o frecventa situata intre 2 si 4% in masa populatiei, apneea in somn netratata
are un grad de mortalitate foarte ridicat. Potrivit doctorului Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumonologie, apneea in somn nu trebuie confundata cu sforaitul sau roncopatia, simptom de competenta medicului ORL-ist. "Aproximativ 70-80 la suta din populatia peste 45 de ani din tara nostra sforaie in timpul somnului, si acest lucru nu inseamna ca sufera de apnee in somn. Doar cand este asociat cu pauze respiratorii putem vorbi de aceasta afectiune", a spus el.

Complicatiile apneei in somn netratate pot fi foarte grave, precum accidente rutiere, casnice, moarte subita in somn, hipoventilare diurna, hipertensiune pulmonara, atacuri ischemice crebrale, scaderea libidoului.

Simptomele nocturne ale apneei in somn sunt sforait intens, somn agitat, tresariri nocturne, microtreziri repetate, aritmii cardiace, iar cele diurne sunt somnolenta excesiva, cefalee matinala, dureri precordiale, deteriorare intelectuala.

Statisticile internationale arata ca pacientul tipic este barbat – apneea in somn este de cinci ori mai frecventa la sexul masculin, iar la femei apare de regula la varsta menopauzei – are intre 30 si 60 de ani si sufera de obezitate. 70% dintre pacientii cu aceasta afectiune fumeaza si au tulburari de somn, des identificate prin sforait si somnolenta in timpul zilei.

Tratamentul costa intre 800 si 2.500 de euro pe luna, in multe tari fiind compensat in proportie de 50 pana la suta la suta. Nu este si cazul Romaniei, unde sub zece la suta dintre pacienti beneficiaza de tratament, restul neavand contextul financiar care sa permita sustinerea lui.

Diagnosticarea bolii se face prin doua metode: poligraf si polisonografie. Una dintre metodele de tratament este conectarea la un aparat pentru presiune continua pozitiva, care prin intermediul unei proteze respiratorii, impinge aerul si tine deschise caile respiratorii superioare, corectandu-se apneea si sforaitul. Pretul unei masti este intre 100 si 300 de euro, in timp ce inchirierea aparatului este intre 100 si 190 de de lei pe luna.

In Romania, primul laborator de somnologie a fost infiintat in anul 1996. In prezent exista in jur de 25 de laboratoare atat in centrele universitare consacrate, cat si in orasele mari din tara. In Germania exista peste 300 de laboratoare pentru diagnoza diverselor forme de patologii ale somnului.

Laboratorul deschis vineri la Constanta este al doilea din judet, primul fiind infiintat in urma cu un si jumatate. In aceasta perioada, au fost analizate cazurile a 104 pacienti, dintre care 70 au fost diagnosticati cu apnee. Dintre acestia doar trei urmeaza permanent tratamentul, in Romania existand un deficit educational privind consecintele acestei afectiuni in lipsa tratamentului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă