12.4 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăGDPRPeste 100 de medicamente riscă să dispară de pe piaţă. Vezi aici...

Peste 100 de medicamente riscă să dispară de pe piaţă. Vezi aici lista

Sute de medicamente cu preţ accesibil riscă să dispară de pe piaţă deoarece producătorii români nu pot să achite taxa clawback impusă de autorităţi. Printre ele se numără medicamente foarte utilizate precum Egilok, Enalapril, Digoxin, Metoclopramid, Captopril, Furosemid, Diazepam şi Ibuprofen.

Negocierile din autorităţile române şi producătorii de medicamente generice pentru revizuirea taxei clawback au eşuat, în contextul în care Guvernul a respins orice propunere formulată de reprezentanţii industriei producătoare de medicamente generice.

„Nu mai putem participa la discuţii în care se aude o singură voce şi în care singurul interes este cel financiar, ignorându-se efectele economice şi sociale deosebit de grave pe care această taxă le produce,” a declarat Laurenţiu Mihai, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

„Cerem încă o dată implicarea personală a Primului Ministru Victor Ponta şi a Ministrului Finanţelor Publice Florin Georgescu pentru deblocarea situaţiei,” a adăugat Mihai.

Potrivit APMGR, producătorii de medicamente generice au cel mai mult de suferit de pe urma taxei clawback, în ciuda faptului că au o contribuţie importantă la economia reală – în total, activităţile lor asigură 8.000 de locuri de muncă în România şi aduc o contribuţie însemnată la finanţele publice prin impozite directe şi indirecte.

Producătorii de medicamente generice, majoritatea având unităţi de producţie în România, nu au altă soluţie decât insolvenţa sau re-evaluarea portofoliului de produse. Astfel, producătorii vor renunţa la acele medicamente compensate care, din cauza nivelului taxei clawback, au ajuns sub pragul de rentabilitate.

APMGR cere FMI şi Comisiei Europene să se pronunţe public asupra impunerii taxei clawback în forma actuală, în contextul efectelor grave pe care aceasta le poate avea asupra stării de sănătate a populaţiei României.

Pentru a da o imagine clară asupra gravităţii situaţiei, APMGR a solicitat companiei de cercetări de piaţă CEGEDIM să identifice primele 100 de medicamente care riscă să dispară de pe piaţă ca urmare a aplicării taxei clawback în forma actuală. Lista celor 100 de medicamente este anexată la articol.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...

Diana Șoșoacă a convocat forul de conducere al partidului SOS

Lucrurile par a scăpa de sub control în partidului SOS, condus cu mână de fier de Diana Șoșoacă! Liderul partidului a convocat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă