15 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăGDPRPentru super sanatate consuma "super foods"

Pentru super sanatate consuma „super foods”

Azi o sa poti citi cateva lucruri despre anumite alimente care nu trebuie sa lipseasca din meniul saptamanal al niciunei femei.

Atentie la mentiunea "per portie"
Exista alimente, legume si fructe care sprijina sanatatea femeii si astfel ne ajuta sa fim mai puternice. Nutritionista Elizabeth Somer, autoarea cartii "Age – Proof you body", ne atrage atentia pe www.webmd.com ca este gresit sa gandim ca numai alimentele costisitoare sau exotice ne aduc beneficii. In plus, trebuie sa citim foarte atent eticheta produselor pe care vrem sa le cumparam. Si, mai ales, sa nu scapam din vedere la ce cantitate de produs se refera ingredientele. Sunt alimente pe eticheta carora zaharul, grasimile si caloriile sunt trecute doar pentru o portie, o cantitate mai mica decat gramajul produsului.

Iaurtul
Unul dintre alimentele considerate "super food" este iaurtul. O femeie ar trebui sa consume cate o portie de iaurt (simplu), cu un procent mic de grasimi, de trei pana la cinci ori pe saptamana. Iaurtul are mai mult calciu decat laptele, ceea ce este foarte binevenit unei femei, mai ales ca odata cu varsta trebuie sa ne asiguram mai mult calciu pentru rezistenta oaselor. O ceasca cu iaurt, considerata o portie, are 448 mg de calciu. Elizabeth Somer sustine ca iaurtul poate reduce problemele create de sindromul colonului iritabil si complicatiile produse de inflamatia tubului/ tractului digestiv. De asemenea, iaurtul ar putea reduce riscul de ulcer, cancer de san si infectii vaginale. Iaurtul sau orice alt produs lactat fermentat (exemplu: kefirul) ne protejeaza sanatatea. Asadar, trebuie sa consumam cat mai des iaurt cu putine grasimi si, de preferat, sa optam pentru iaurt care contine fermenti activi; pe eticheta poti gasi scris bifidus, lactobacillus acidophilus sau simplu acidophilus, care reface flora intestinala, este eficient pentru constipatie, cat si dupa un tratament cu antibiotic. In plus, ajuta impotriva respiratiei neplacut mirositoare.

Pestele gras
Pestele e cea mai buna carne, cea mai sanatoasa. Tocmai de aceea ar trebui sa servim doua – trei portii de peste gras saptamanal: sardine, macrou, somon, etc. Acizii grasi omega 3 din peste (in special DHA si EPA) sunt foarte importanti pentru sanatatea noastra, pornind de la fiecare celula, pana la functionarea inimii si a creierului. Potrivit specialistilor citati de www.webmd.com, pestele gras ajuta in prevenirea bolilor de inima, a hipertensiunii arteriale, a problemelor inflamatorii de genul artritei reumatoide, a durerilor de articulatii si e posibil chiar impotriva Alzheimer. Nutritionista Elizabeth Somer atentioneaza asupra faptului ca e posibil sa vedem pe rafturi, in magazine, produse cu omega 3, dar nu orice forma de acizi grasi omega 3 pot fi folositi direct de corp. Trebuie sa cautam produse care au DHA (acid docosahexenoic) si EPA (acid eicosapentenoic). O alta forma de omega 3 este acidul ALA (acid alfalinoleic), dar acesta este supus de organism la un proces de transformare in DHA, deci nu poate fi utilizat direct. In alte tari este disponibila o diversitate mare de produse imbogatite cu DHA.

Fasolea boabe
Este recomandat a fi consumata de trei – patru ori pe saptamana! Pare mult, dar nu este. Fasolea boabe nu e o mancare eleganta sau la moda, insa, fara doar si poate, este printre primele in categoria "super food". Este o sursa excelenta de fibre si proteine si are foarte putine grasimi. Fasolea boabe este unul dintre cele mai sanatoase alimente pe care le poate manca o femeie. Specialistii spun ca fasolea poate avea efect asupra echilibrului hormonilor feminini, pe care ii poate stabiliza. Asa ca fasolea ne este de folos cand avem neplaceri create de sindromul premenstrual, menstruatie, perimenopauza si menopauza. Daca iti doresti sa ramai insarcinata si planifici asta in viitorul apropiat, atunci consuma fasole boabe caci iti va oferi un supliment stabil de acid folic. Fasolea ajuta si la prevenirea cancerului de san sau a bolilor de inima, iar prin continutul de fibre solubile si insolubile poate scadea nivelul colesterolului.

Rosiile
Tot la "super food" intra si rosiile sau portocalele rosii ori grepfrutul rosu. Din acestea ar trebui sa mancam cam cinci portii pe saptamana. Rosiile sunt bogate in licopen, un colorant care are proprietati antitumorale dovedite, fiind eficient impotriva cancerului de prostata, de san, cervical, etc. Licopenul este si antioxidant, te face sa arati mai tanara si protejeaza inima de probleme cardiovasculare.

Fructele de padure
Ori de cate ori am citit despre ele, peste tot am vazut numai lucruri bune. Pacat ca nu avem posibilitatea sa mancam mai des fructe de padure precum afinele, murele, zmeura, fragii. Ar trebui sa consumam cam trei portii pe saptamana sau mai mult. Contin multa vitamina C, dar si acid folic, necesar viitoarelor mamici. Aceste fructe au niste componente anticancerigene, ce ne pot proteja impotriva cancerului de san sau celui gastrointestinal. In plus, fructele de padure sunt adevarati antioxidanti care ne pot mentine pielea mai tanara.

 

Articol preluat de pe www.121.ro

Copyright www.121.ro

Simona Esanu
Simona Esanu
Simona Esanu, redactor www.121.ro
Cele mai citite

FOTO Un tânăr de 20 de ani a intrat cu mașina într-un copac. A murit pe loc

Un accident mortal a avut loc, în noaptea trecută în comuna Bumbești Pițic, din județul Gorj. Un tânăr de 20 de ani a pierdut...

Ninge pe cel mai înalt drum din România. Șoferii sunt sfătuiți să își echipeze mașinile cu lanțuri

Ninge pe Transalpina, cel mai înalt drum din țară. Salvamontiștii îi sfătuiesc pe șoferii să își echipeze mașinile cu lanțuri pentru iarnă sau să...

Crimă în Vaslui pentru o bucată de pământ. A fost lovit cu o secure

Un conflict legat de o bucată de pământ s-a soldat cu o crimă în județul Vaslui. Un bărbat de 62 de ani, cunoscut pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă