19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăGDPRParadox românesc. Alocăm cei mai puţini bani pentru sănătate din Europa, dar...

Paradox românesc. Alocăm cei mai puţini bani pentru sănătate din Europa, dar avem mai mulţi medici decât SUA

Doar 500 de dolari pe an, pentru fiecare cetăţean, investeşte guvernul  României în sistemul sanitar. Franţa alocă de 10 ori mai mult

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte sumele investite de stat în sistemul sanitar, arată un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Ţara noastră alocă doar 500 de dolari pe an, pentru fiecare locuitori, în timp ce Bulgaria, de exemplu, investeşte în sănătate 521 de dolari.

Diferenţe sunt şi mai mari când vine vorba de Ungaria – cu 1100 de dolari pe cap de locuitor, anual – şi Polonia, care alocă 900 de dolari anual, arată acelaşi studiu.

De cele mai mari sume pentru sănătate, în Europa, beneficiază francezii – pentru care statul investeşte în fiecare an câte 5.000 de dolari pentru fiecare cetăţean. Guvernul german transferă către sănătate câte 4875 de dolari anul, pe cap de locuitor.

Rată mare a mortalităţii

Lipsa investiţiilor din domeniul sanitar are efecte dintre cele mai grave. Astfel, rata mortalităţii copiilor de până în cinci ani este, în România, de 13 minori la 1.000 de locuitori. Prin comparaţie, doar şase copii din 1.000 de locuitori riscă să moară până la vârsta de cinci ani în Polonia. Cifra este şi mai mică în Franţa, cu numai patru minori la 1.000 de locuitori, arată acelaşi studiu al OMS.

Chiar şi mortalitatea printre adulţi este mai ridicată în România în comparaţie cu ţările dezvoltate din Europa. Astfel, la noi mor circa 150 de persoane la 1.000 de locuitori, anual. Polonia înregistrează doar 132 de decese, iar Franţa, care investeşte în sănătate cea mai mare sumă din UE, doar 83 de morţi la 1.000 de locuitori.

În fine, românii sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeană la speranţa de viaţă, cu o medie de supravieţuire de 73 de ani şi cinci luni. Bărbaţii din ţara noastră trăiesc chiar şi mai puţin, adică 70 de ani, potrivit studiilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Româncele pot ajunge, în medie, şi până la 78 de ani. Prin comparaţie, bărbaţii bulgari au o speranţă de viaţă mai mare cu un an decât a celor din România.

De altfel, sumele alocate pentru îngrijirea vârstiniloc sunt aproape inexistente în România – doar 0.1 % din bugetul anual al sănătăţii, potrivit OECD.

 

Alte date statistice AICI

 

Mai mulţi medici decât în SUA

România ocupă, totuşi, primul loc în lume când vine vorba de numărul de tineri care termină în fiecare an facultatea de medicină, ne-a explicat dr. Dan Pereţianu, fost preşedinte al Camerei Federative a Medicilor din România.

Pentru fiecare 100.000 de locuitori, la noi existau în 2011 36 de absolvenţi  de medicină.  Prin comparaţie, în Statele Unite erau numai 6,5 absolvenţi, iar în Marea Britanie 9,3 absolvenţi.

De asemenea, România are mai mulţi medici, pe cap de locuitor, decât ţări care alocă sume mult mai consistente pentru sistemele de sănătate. La noi există 3,7 medici (inclusiv rezidenţi şi stomatologi) la 1.000 de locuitori. Marea Britanie dispune de doar 2,7 medici, iar SUA de doar 2,4 medici pe cap de locuitor. În schimb, americanii alocă de 7 ori mai mulţi bani pentru cheltuilelile administrative din sănătăte în comparaţie cu România, potrivit unui studiu al Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare.

Problema României este că sunt foarte mulţi medici în marile oraşe şi centrele universitare, dar mai puţini în micile oraşe şi mai ales în rural”, explică Dan Pereţianu. Iar numărul mare de medici este o consecinţă a luptei pentru finanţare pe care o duc cele 15 facultăţi de profil din toată ţara, care scot locuri la concurs îndiferent de nevoile şi posibilităţile reale de absorbţie a sistemului sanitar românesc.

Cele mai citite

West Side Hallo Fest, cel mai mare festival de Halloween din țară, revine pe Insula Lacul Morii cu o ediție spectaculoasă. Pe scenă vor...

Peste o lună, Insula Lacul Morii din Sectorul 6 va deveni polul distracției din Capitală. Aici, pe o suprafață de 32.000 de metri pătrați,...

Oficialii americani avertizează că furtuna slăbită Helene rămâne încă „periculoasă”

Helene a fost retrogradată la o furtună tropicală vineri, la câteva ore după ce a atins uscatul ca un uragan puternic în statul american...

Eco-activiști condamnați la închisoare pentru că au aruncat supă pe tabloul „Floarea-soarelui” de Van Gogh.

Un judecător din Marea Britanie a condamnat vineri la închisoare doi activiști pentru climă, care au aruncat supă pe tabloul „Floarea-soarelui” de Vincent van...
Ultima oră
Pe aceeași temă