20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăGDPROpt teste care îţi pot salva viaţa

Opt teste care îţi pot salva viaţa

De ce să aştepţi să faci infarct sau diabet, când poţi să reechilibrezi organismul la timp? Există pe lume câteva teste simple care pot «corecta» cele mai grave afecţiuni.

Sănătate este pe primul loc, nu? Atunci mergi la doctor în fiecare an pentru câteva teste de rutină care îţi pot semnala boli grave. Orice afecţiune descoperită în stadiu de început are şanse mari de vindecare. Sunt unele teste simple pe care poţi să le faci si acasă ori la medicul de familie, dar şi altele mai complicate pentru care e nevoie să te deplasezi la specialist. Ia cu tine partenerul. Cei care merg însoţiţi la doctor au mai multe şanse să revină pentru un viitor control.

1. Sus pe cântar!
Dacă s-a pus praful pe cântarul din baie nu e de bine. Poate ţi-ai spus adesea „Mai bine nu mă urc decât să mă deprim”, însă un adevăr dureros e de preferat unei minciuni frumoase. Kilogramele în plus nu arată doar că mâncaţi prea mult, ci pot fi un indiciu că organismul nu funcţionează bine. Grăsimea care se tot acumulează poate sugera probleme ale metabolismului. Medicii spun că monitorizarea greutăţii este importantă mai ales pentru care au tendinţa de a lua în greutate.

2. Măsoară-ţi circumferinţa taliei
Bărbaţii nu trebuie să depăşească în talie 122 de centimetri, iar femeile 102 centimetri. Dacă sunteţi dintre cei care pun grăsime în special pe burtă, aflaţi că sunteţi predispuşi la infarct. Grăsimea de pe abdomen este cea mai periculoasă, întrucât dă hormonii peste cap şi predispune la aşezarea colesterolului pe vasele de sânge.

3. Testează-ţi colesterolul
Pentru că oamenii în ziua de astăzi „se îndoapă” cu tot felul de alimente nocive, aproape că nu mai există persoană trecută de 50 de ani care să nu aibă grăsimile din sânge crescute. Poate doar cei care se mai străduiesc să facă mişcare. În cazul în care nu sunteţi fumător, diabetic sau hipertensiv, este normal să aveţi colesterolul sub 165mg/dl. Măsurat pe fracţii colesterolul rău (HDL) trebuie să fie sub 100 mg/dl, iar cel bun LDL, peste 55 mg/dl.
Cei care sunt la risc trebuie să fie mai precauţi. În cazul lor colesterolul total este bine să fie sub 120mg/dl, cel rău sub 80mg/dl, iar cel bun peste 65 mg/dl. În cazul adolescenţilor, colesterolul este bine să fie sub 220 mg/dl.

4. Ia-ţi tensiunea arterială
Prin măsurarea tensiunii arteriale vedeţi presiunea cu care curge sângele prin vene. Persoanele sub 35 de ani trebuie să îşi controleze tensiunea o dată la şase luni, cele peste 35 de ani, o dată la trei luni, iar după 40-50 de ani, puteţi face asta chiar zilnic. Cei care sunt depistaţi cu hipertensiune trebuie să urmeze tratament toată viaţa. După ce se echilibrează valorile, majoritatea pacienţilor obişnuiesc să mănânce din nou sărat şi să nu mai respecte tratamentul.

5. Verifică-ţi glicemia
Glicemia se testează înainte de 40 de ani, o dată la trei ani, iar după această vârstă, o dată pe an. Testele se fac pe nemâncate, iar valorile normale sunt între 80 şi 100 mg/dl. În cazul în care sunteţi depistat cu prediabet, aflaţi că glicemia se poate echilibra foarte uşor cu dietă şi medicamente. Semene ale diabetului pot fi urinarea şi setea excesivă.

6. Află-ţi densitatea osoasă
Femeile trecute de 50 de ani ar trebui să îşi măsoare densitatea osoasă, întrucât sunt predispuse la osteoporoză, din cauza schimbărilor hormonale. Scorurile testelor Dexa trebuie să fie mai mici de 2 şi 2,5.

7. Papanicolau în mediu lichid
O femeie ar trebui să-şi facă primul test Papanicolau cel târziu la 21 de ani. Acesta depistează schimbările care apar la nivelul celulelor şi cancerul de col uterin în stadiu precoce. Cel mai relevant este testul Papanicolau prelevat în mediu lichid.

8. Teste ale prostatei
Bărbaţii trecuţi de 50 de ani trebuie să verifice cum stau cu antigenul specific prostatei (ASP). Valoarea testului nu trebuie să fie mai mare de 4.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă