Depresia nu poate fi depistată cu ușurință. Uneori o confundăm cu oboseala sau cu proasta dispoziție, cauzată de diverse situații neplăcute, informează The Guardian.
Oficiul Național de Statistică al Marii Britanii arată că între 8 și 12 % dintre oameni trec printr-o perioadă de depresie în timpul unui an. Dar mulți dintre aceștia nu sunt diagnosticați.
”Unii pacienți au fost șocați când le-am spus că suferă de depresie. Dacă sunt lipsiți de energie, ei cred că acest lucru se datorează faptului că muncesc prea mult. Alteori, pacienții își pun stările negative pe seama unor despărțiri sau pe seama unor întâmplări neplăcute. Oamenii nu înțeleg că pot funcționa, chiar dacă sunt depresivi. Depresia nu duce neapărat la sinucidere, ci la o resemnare cu un fel de a fi al lucrurilor”, explică psihologul Angel Adams.
Iată câteva indicii că ai putea suferi de depresie:
Citește și: De ce femeile de succes sunt mai predispuse depresiei
1. Persistența dispoziției proaste
Acesta este cel mai evident indiciu al depresiei. ”De multe ori, oamenii care suferă de depresie au o stimă de sine scăzută. O persoană în depresie care nu știe de ce anume suferă, poate deveni extrem de critică la adresa propriei persoane. De asemenea, este foarte ușor deranjată de ceilalți”, explică psihologul Angel Adams.
Proasta dispoziție poate fi mai pronunțată în timpul dimineții. ”Este un fenomen care se numește <<variație diurnă>>, ceea ce înseamnă că persoana aflată în depresie se simte mult mai rău dimineața. În jurul orei 14.00 își revine”, spune psihologul Paul Salkovskis.
2. Lipsa de interes și de entuziasm
Acest indiciu este numit de specialiști „Anhedonia”. În această etapă a bolii, persoana afectată face eforturi ca să înceapă orice activitate. Lucrurile care îi făceau odată plăcere nu mai prezintă importanță pentru aceasta.
Aceeași stare se observă și în relațiile bolnavului. Depresivul tinde să se izoleze. ”Persoanele aflate în depresie tind să își găsească un sanctuar. Nu își doresc să fie în preajma altor oameni și își petrec foarte mult timp în casă”, explică același psiholog.
3. Lipsa apetitului
Deși există cazuri în care bolnavii se refugiază în mâncare, de cele mai multe ori aceștia își pierd apetitul.
Citește și: Remedii naturale pentru depresie care merită încercate
4. Lipsa libidoului
Anhedonia poate avea efect și asupra vieții sexuale. ”Dacă totul este lipsit de sens, probabil și relațiile sunt la fel”, explică profesorul Salkovskis. Ar putea fi și o cauză biologică, întrucât depresia este legată de schimbările hormonale.
5. Insomnia
Mulți oameni care suferă de depresie au probleme cu orele de somn. Unii dorm prea mult, pentru că se simt mereu obosiți, alții suferă de insomnie. ”În mod normal, persoanele depresive au probleme cu somnul. Însă cei care suferă de o depresie severă se trezesc foarte devreme, în jurul orei 04.00 și apoi nu mai pot dormi”.
Citește și: Descoperiri uimitoare despre beneficiile somnului asupra sănătății
6. Durerile
Depresia poate cauza obsesia pentru durere. Bolnavii simt dureri care nu trec, chiar dacă iau medicamente. ”Durerea este un fenomen aproape în întregime psihologic”, susține profesorul psiholog.
7. Memoria slabă
Oamenii depresivi nu își pot aminti lucrurile în detaliu. ”Imaginează-ți că ai fost concediat și că un prieten îți spune că ar trebui să îți găsești un alt loc de muncă. Dacă ești în depresie, nu te mai gândești la lucrurile pe care ar trebui să le faci pentru a-ți găsi acel loc de muncă: să îți trimiți CV-ul, să întrebi cunoștințele dacă au vreo informație în acest sens. O persoană aflată în depresie nu mai poate găsi soluții la problemele sale”, explică psihologul.
8. Nehotărârea
Persoanele care suferă de depresie își doresc certitudini înainte de a lua anumite decizii. Acestea nu au încredere în propria intuiție. În plus, persoanelor aflate în depresie le lipsește motivația. ”Acestea cred că, oricum, vor eșua”, arată psihologul.