3.9 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăGDPROperaţie în premieră. Cum se poate trata epilepsia cu ajutorul electrozilor

Operaţie în premieră. Cum se poate trata epilepsia cu ajutorul electrozilor

O echipă formată din chirurgi, neurologi şi biofizicieni va efectua astăzi o operaţie în premieră în România pentru a trata un pacient bolnav de epilepsie. Acestuia i se vor implanta electrozi la nivel cerebral, după care va urma extragerea focarului epileptic.

Pacientul este un bărbat de 37 de ani, bolnav de epilepsie focală care este localizată în zona vizuală a creierului. În timpul operaţiei, i se vor implanta mai mulţi electrozi intracerebrali, procedura având ca scop identificarea locului exact în care se află focarul epileptic, care ulterior va fi extras, iar pacientul va fi vindecat.

Operaţia are loc la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti, iar costurile sunt suportate de sistemul de asigurări de sănătate, pacientul nefiind nevoit să achite nimic. Medicii nu ştiu încă durata exactă a operaţiei, programată să înceapă la orele prânzului, acesta fiind estimată la şase ore, după cum ne-a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Florian Bica.

După ce i se vor implanta electrozii, pacientul va fi transportat la Spitalul Universitar, la unitatea de monitorizare pentru epilepsie, unde va rămâne timp de două săptămâni. În această perioadă, el va fi  testat prin înregistrarea activităţii electrice a creierului în diverse zone. În urma acestor înregistrări, se va şti zona exactă din care pornesc crizele şi relaţia acesteia cu ariile vizuale care vor trebui protejate în timpul intervenţiei chirurgicale.

Metoda folosită în premieră în România nu este foarte nouă. Ea e aplicată cu succes de peste 30 de ani în centrele de tratare a epilepsiei din Franţa şi Italia, cu rezultate spectaculoase. Denumirea sa este de stereoelectroencefalografie şi a fost aplicată pentru prima dată de o echipă de medici francezi condusă de Jean Talairach şi Jean Bancaud în Spitalul Saint Anne din Paris. În prezent, procedura este consideră sigură şi este eficientă pentru delimitarea focarului epileptic care poate fi apoi îndepărtat fără a se afecta alte zone ale creierului care funcţionează normal.

O altă premieră, în 2011

La sfârşitul anului trecut, la Spitalul Bagdasar-Arseni a mai avut loc o operaţie în premieră pentru o pacientă de 16 ani, bolnavă de epilepsie, căreia i s-a montat un dispozitiv care a ajutat-o la reducerea crizelor. Părinţii au găsit amănunte despre noua metodă pe internet, iar aceasta a fost pusă în practică de doi medici din Slovenia şi unul din România. Fetei i s-a montat un neurostimulator care funcţionează non-stop.  

Tratamente clasice

Tratamentele clasice în cazul epilepsiei se bazează, în primul rând, pe tipul acesteia şi modul în care au loc convulsiile pentru că anumite medicamente le pot ameliora pe unele sau agrava pe altele. În general, poate dura destul de mult timp până medicii găsesc cel mai bun tratament pentru un anume pacient, după ce se încearcă mai multe medicamente, în doze diferite. Cel mai important obiectiv urmărit este prevenirea convulsiilor şi apariţia unor efecte adverse cât mai puţin deranjante pentru pacient.

Medicii nu au reuşit încă să identifice cauzele exacte ale epilepsiei care este o tulburare neurologică apărută din cauza unor factori care interferează cu impulsurile electrice la nivelul creierului. Sistemul nervos produce descărcări electrice bruşte, care duc la apariţia convulsiilor. Acestea pot apărea oricând şi afectează controlul musculaturii, al vorbirii, vederea şi starea de conştienţă a bolnavului.

Cele mai citite

Guvernul Ciolacu 2 a depus jurământul. A fost votat în Parlament cu 240 voturi pentru și 143 împotrivă

Membrii Guvernului Ciolacu 2 s-au prezentat la Palatul Cotroceni, luni seara, pentru depunerea jurământului de învestitură. Tot luni, Parlamentul a votat pentru învestirea Guvernului Ciolacu,...

Rusia o acuză pe Maia Sandu ar pregăti o operațiune pentru preluarea controlului Transnistriei

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a acuzat luni președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că ar intenționa să inițieze o operațiune militară pentru...

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...
Ultima oră
Pe aceeași temă