8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăGDPRMerg mai bine împreună - combinaţii benefice în alimentaţie

Merg mai bine împreună – combinaţii benefice în alimentaţie

Asocierea perfectă a alimentelor este bună nu numai pentru papilele gustative. Combinaţiile alimentare potrivite pot spori eficienţa unui aliment sănătos în lupta sa cu diverse boli, conform Huffington Post.

Cercetătorul David Jacobs a dat conceptului numele de „sinergie alimentară.” Produsele alimentare ne afectează sănătatea în moduri complexe şi, câteodată, poate fi mai eficient să consumăm anumite alimente împreună.

În ultimii 10 ani, cercetarea în domeniu a determinat un progres enorm în felul în care înţelegem cum funcţionează „sinergia alimentară”. „Cu un deceniu în urmă, nu ştiam nimic despre fitochimicale precum licopenul (cel care a făcut roşiile celebre) sau pterostilbenul (conţinut în afine),” scrie experta în domeniu Elaine Magee pentru WebMD. Şi rămân încă multe lucruri neelucidate.  

Studii arată că următoarele alimente „funcţionează” mai bine împreună:

Roşii şi avocado

Un studiu realizat în iunie la Universitatea Purdue a explicat că substanţele carotenoide, existente în produsele colorate, cum ar fi roşiile, nu pot fi absorbite de organism decât dacă sunt însoţite de puţină grăsime.

Roşiile sunt bine cunoscute pentru conţinutul lor de licopen, care poate reduce riscul pentru anumite tipuri de cancer. Pentru a beneficia de asta, puneţi alături de ele aproximativ un sfert de avocado, echivalentul a 4 grame de grăsimi monosaturate.

Carne la grătar şi rozmarin

Un studiu efectuat în 2008 arată antioxidanţii naturali pe care-i conţine condimentul pot împiedica formarea de substanţe carcinogene în timpul grătarului. Doar puţin extract de rozmarin peste bucata de carne este îndeajuns pentru asta. 

Spanac şi lămâie

Puţin suc de citrice dă gust unei salate. Şi o transformă, în acelaşi timp, într-o adevărată sursă de nutrienţi. Asta pentru că fierul din verdeţuri, cum ar fi spanacul, varza, salata, devine mai uşor de asimilat de către organism atunci când îi este alăturată vitamina C.

Mere şi struguri

Antioxidantul flavonoid quercetin, conţinut în mere, ajută la combaterea problemelor respiratorii şi a anumitor tipuri de cancer. Substanţa ajută, de asemenea, memoria.

Combinaţia de mere şi struguri negri, care conţin catechin (un alt flavonoid), aduce beneficii în zona cardio-vasculară. Alte surse de catehină sunt vinul roşu, ciocolata şi ceaiul verde. 

Peşte şi usturoi

Toată lumea ştie că usturoiul creşte imunitatea. Însă o porţie de peşte asezonată cu usturoi i-ar face o mare favoare inimii tale, contribuind la reducerea colesterolului.

Cele mai citite

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...
Ultima oră
Pe aceeași temă