-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăGDPRMedicii de familie, puşi la plată pentru realizarea sistemului informatic

Medicii de familie, puşi la plată pentru realizarea sistemului informatic

Autorităţile vor ca toţi furnizorii de servicii medicale să suporte costurile pentru realizarea sistemului informatic, atât pentru a utiliza cardul naţional de sănătate, cât şi reţeta electronică, iar asta chiar şi în localităţii unde nu există curent electric, potrivit Realitatea TV.

31 martie este termenul limită până la care medicii sunt obligaţi să îşi pună la punct sistemul informatic din cabinet. Termenul este stabilit printr-un ordin comun al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi al Ministerului Sănătăţii.

„Am vrut să anticipăm un pic şi să punem în vedere furnizorilor de servicii că trebuie să-şi ia toate măsurile necesare accesului prin internet şi autentificării cu certificatul digital”, a declarat directorul proiectului Sistem Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Marius Stupu.

În plus, medicii trebuie să plătească abonament şi pentru un modem de Internet, pentru a fi siguri că nu vor pierde conexiunea în momentul în care vor face raportarea datelor către Casa de Asigurări, .

Medicii şi-au făcut deja un calcul şi numai în acest an vor scoate din buzunar aproximativ 300 de euro pentru a îndeplini condiţiile din ordin.

„În rural, sunt foarte multe localităţi la care hai să spunem că există curent electric, dar nu funcţionează întotdeauna. Cade curentul, ce să mai vorbim de internet”, a comentat preşedintele Patronatul Medicilor de Familie, Doina Mihailă.

Tot furnizorii de servicii medicale sunt obligaţi să îşi cumpere din fonduri proprii cititoarele de carduri, pentru momentul în care asiguraţii vor primi aceste documente.

Până la sfârşitul anului 2012, fiecare asigurat cu vârsta de peste 14 ani va primi cardul de sănătate. Cardul va fi din plastic şi va avea un cip care va conţine datele de identitate ale posesorului, informaţii medicale despre acesta (cum ar fi grupa sanguină şi Rh-ul, dacă suferă sau nu de boli cronice, dacă are anumite alergii sau dacă şi-a dat acceptul pentru donarea de organe, celule sau ţesuturi), precum şi informaţii despre serviciile medicale accesate de asigurat (ce reţete a primit respectiva persoană, dacă a fost spitalizată şi ce medicamente i-au fost eliberate).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă