4.2 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăGDPRMedicamente cu ţârâita pentru bolnavii din Constanța

Medicamente cu ţârâita pentru bolnavii din Constanța

Lună de lună, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) se confruntă cu aceeaşi problemă: lipsa medicamentelor şi a materialelor sanitare. De fapt,  acestea există în farmacie, dar nu în cantităţi suficiente.

„Noi facem comenzi lunare pentru medicamente, dar există mereu referate de pe secţii, pentru că ele se epuizează rapid şi au nevoie de altele noi. Spre exemplu, numai în  aprilie au cheltuit în plus, în baza referatelor, circa 70.000 lei. De la CJAS primim în jur de zece milioane lei, valoare de contract, bani care ajung la limită. Partea bună a lucrurilor este că vom avea acum un respiro şi nu vom mai avea costuri cu gazele, pentru că nu mai e iarnă, şi cu plata curentului, pentru că s-a mărit ziua, dar foarte curând vom avea plăţi suplimentare cu turiştii“, a declarat directorul unităţii sanitare, dr. Dan Căpăţână.

Se simte o ameliorare

Şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie, dr. Vlad Tica, susţine că în ultima vreme există o ameliorare în aprovizionarea cu medicamente de pe secţie, iar în momentul în care au nevoie de anumite medicamente foarte scumpe, acestea sunt obţinute în baza unor referate speciale. „Până acum, nu ni s-a întâmplat niciodată ca spitalul să nu le aprobe. Da, este adevărat că încă mai există medicamente pe care şi le procură pacienţii, mai ales din seria celor care se administrează pe cale orală şi care pot fi date şi în ambulatoriu“, a precizat el. În prezent, lipsesc din farmacia spitalului Gynipral, Dopegyt, Rhogam, Duphaston, medicamente care vor putea fi achiziţionate abia după data de 1 mai.

Avalanșă de pacienți la Neurologie

La Neurologie, de vreo doi ani situaţia este un pic mai bună, dar oricum bolnavii sunt nevoiți să cumpere anumite tratamente. Două medicamente care lipsesc la ora actuală sunt Manitol, foarte important în accidentele vasculare acute şi Cerebrolysin. Desigur, pe rafturile farmaciei spitalului nu există nici vitamina B1 şi B6, dar acestea nu sunt esenţiale pentru pacienţi. Şeful Secţiei Neurologie, dr. Anca Hâncu a declarat că marea problemă este legată acum de numărul paturilor. „Avem o avalanşă de pacienţi. Spre exemplu, astăzi (n.r. – ieri) intrăm în gardă fără locuri libere. Toate cele 75 de paturi sunt ocupate, iar majoritatea bolnavilor internaţi suferă de accidente vasculare cerebrale. Ce-i mai trist, indiferent de secţia pe care ajungi, situaţia este la fel. „Pentru că în spital nu aveau ce-mi trebuia, a trebuit să mi le cumpăr singur, iar reţeta m-a costat foarte mult“, ne-a declarat un bolnav.

Cadrele medicale bruschează jurnaliștii

Pe lângă criza acută de medicamente, bieţii suferinzi trebuie să suporte şi nervii anumitor cadre medicale. Un exemplu este asistenta-şefă de la Neurologie, Doiniţa Glogoveanu, care reacţionează într-un mod total nedeontologic atunci când cineva pune întrebări legate de dotările de pe secţie, medicamente şi materiale sanitare. „Nu aveţi voie să întrebaţi pacienţii nimic şi nu aveţi ce căuta aici“, a comentat  ea ţâfnoasă ieri, în momentul în care reporterii au avut „tupeul“ să-şi facă datoria şi să se intereseze în legătură cu situaţia actuală a spitalului.  

Cele mai citite

Cine este Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu

Soția lui Călin Georgescu a trecut de la sistemul bancar la medicina holistică Vicepreședinte al Citibank România, Director al diviziei Global Transactions Services, Cristela Georgescu...

Fermierii cer credite pe termen lung, băncile promit creșterea finanțării în agricultură

Fermierii din România reclamă dificultăți în accesarea capitalului și solicită împrumuturi pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru a putea...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă