10.9 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăGDPRMaladia Alzheimer va putea fi diagnosticată cu 10 ani înainte de apariţia...

Maladia Alzheimer va putea fi diagnosticată cu 10 ani înainte de apariţia bolii

Identificarea prezenţei unei proteine în concentraţie ridicată în organism constituie semnul unei îmbolnăviri de Alzheimer chiar şi cu 10 ani înainte de declanşarea propriu-zisă a maladiei, conform unui material prezentat de cotidianul britanic The Telegraph şi citat de Agerpres. Detectarea nivelului acestei proteine se poate realiza prin simple analize de sânge, iar tratarea precoce a maladiei poate micşora semnificativ impactul acesteia.

Conform oamenilor de ştiinţă, cu mulţi ani înainte de declanşarea maladiei Alzheimer, iminenţa acesteia este anunţată de creşterea nivelului unei proteine denumită clusterină. Studiul, realizat de Institutul de Psihiatrie din cadrul King’s College din Londra, a identificat şi faptul că un nivel mai ridicat al acestei proteine corespunde unor pierderi de memorie mai rapide şi mai severe.

Experimentele realizate pe cobai au demonstrat că această proteină este produsă în cantităţi din ce în ce mai ridicate, odată cu înaintarea în vârstă, şi este legată de dezvoltarea plăcilor senile pe creier, ce obstrucţionează sistemul de comunicare între celulele nervoase. Clusterina înconjoară aceste plăci. Detaliile acestui studiu sunt publicate în revista Archives of General Psychiatry.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă