21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăGDPRLiliacul-vampir: Prădător nocturn sau salvator de vieţi

Liliacul-vampir: Prădător nocturn sau salvator de vieţi

Zece spitale din Marea Britanie au început să îşi trateze pacienţii care au suferit un accident vascular cerebral cu salivă provenită de la liliacul-vampir, conform telegraph.co.uk.

Liliacul-vampir ocupă un loc fruntaş în topul celor mai nedreptăţite animale, care suferă cel mai mult de pe urma ignoranţei, a prejudecăţilor şi superstiţiilor oamenilor. Ceea ce ştiu mulţi despre lilieci sunt nişte informaţii eronate, un amestec de superstiţii şi idei preconcepute. Studiile au arătat că aceştia pot ajuta la salvarea de vieţi omeneşti.

Cercetătorii au descoperit că un medicament provenit din saliva liliacului-vampir are un rol important în subţierea sângelui şi poate dizolva cheagurile de pe creier, salvând vieţi.

În prezent, cei care sufereă un accident vascular cerebral trebuie să primească anticoagulant injectabil în  maxim patru ore. Studiile realizate recent arată că vaccinurile cu medicamentul derivat din saliva liliacului-vampir pot fi adiministrate la 9 ore după ce accidentul a avut loc, efectele fiind asemănătoare.

Acest medicament numit Desmoteplase, poate fi administrat pacienţilor în timpul somnului, aceştia trezindu-se câteva ore mai târziu.

Medicii Spitalului Universitar din North Staffordshire sunt printre primii din Marea Britanie care au testat saliva liliacului-vampir şi au realizat că poate salva mai multe victime ale accidentelor cerebrale vasculare decât celelalte tratamente.

În mai mult de 80 la sută din cazuri, accidentele vasculare cerebrale apar atunci cand sângele nu mai poate ajunge la creier din cauza cheagurilor. Pentru le a trata, se foloseşte anticoagulantul injectabil.

Un alt tip de atac vascular cerebral are loc atunci când un vas de sânge se sparge şi provoacă leziuni grave ale creierului. În acest caz pacientul trebuie să fie supus unei intervenţii chirurgicale în cel mai scurt timp.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă