Vrei un sistem de navigaţie şi nu ştii ce să alegi? Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) îţi vine în ajutor cu un test comparativ care a pus la lucru21 de modele. Testarea a luat în calcul mai multe criterii, cele mai importante fiind versatilitatea, uşurinţa utilizării, navigarea, bateria şi calitatea aparatului.
Rezultatele testului se regăsesc în tabelul de mai jos, astfel încât să poţi decide cu uşurinţă care este sistemul care răspunde cel mai bine nevoilor tale.
Principalele criterii:
I. Versatilitatea
Este analizată în funcţie de 10 subcriterii:
TMC (Canal Mesaje Trafic) reprezintă un sistem de informare prin mesaje cu informaţii asupra traficului, dar şi a ambuteiajelor dintr-o anumită zonă. Informaţia este trimisă către aparat, acesta putând să recalculeze ruta spre destinaţie prin ocolirea zonei cu probleme de trafic. Sistemul este disponibil în majoritatea ţărilor europene din mai 2005.
Harţi şi PI (Puncte de interes) analizează cât de corecte şi adecvate sunt hărţile şi dacă sunt evidenţiate punctele de interes dintr-o anumită zonă.
Serviciile Live se referă la capacitatea aparatului testat de a accesa informaţii despre starea traficului şi dacă acesta dispune de posibilitatea de a căuta pe Google informaţii legate de traficul dintr-o anumită zonă.
Recunoaştere voce analizează aparatul testat dacă dispune de această funcţie, iar dacă funcţia este prezentă, analizează dacă adresa introdusă prin voce este recunoscută de către aparat.
Comportament în timpul unei convorbiri telefonice verifică dacă aparatul testat dispune de posibilitatea de a recepţiona apeluri telefonice via Bluetooth sau prin implementarea unui SIM în el.
Funcţiile Media analizează dacă sistemul poate reda fişiere audio, poze sau filme, dacă poate îndeplini funcţia de TV şi dacă poate fi utilizat ca ghid turistic în timpul călătoriei.
Prevenire furt analizează dacă aparatul dispune de cititor de amprentă, dacă se poate activa un PIN şi dacă se poate pune parola pe sistemul de operare.
Conexiuni analizează dacă aparatul testat dispune de antenă externă GPS, mufă audio OUT, slot card de memorie sau orice alt tip de conectare cu un aparat extern şi dacă este transmiţător FM.
Accesoriile analizează dacă aparatul este comercializat cu docking station pentru PC, cablu de date via USB, geantă proprie pentru transport şi adaptor pentru alimentare.
Avertizările audio se referă la posibilitatea de fi anunţaţi prin voce dacă depăşiţi o anumită viteză setată anterior, dar şi la informaţii legate despre viteza maximă admisă într-o anumită zonă.
II. Uşurinţa utilizării
Implică analiza mai multor criterii, începând de la complexitatea şi uşurinţa citirii manualului şi până la instalare şi dezinstalare, criteriile de alegere a rutelor şi a destinaţiei, claritatea şi luminozitatea ecranului, receptivitatea meniului şi a tastelor. De asemenea, este luată în calcul utilizarea zilnică, care analizează efortul necesar pentru alegerea destinaţiei, flexibilitatea de care dispune aparatul testat în ceea ce priveşte introducerea adresei de destinaţie, timpii necesari pentru pornirea aparatului şi utilizarea lui efectivă.
III. Navigarea
Acest criteriu analizează şi notează aparatul testat după următoarele criterii de testare: viteza de pornire şi începerea utilizării efective, viteza de calculare a rutelor, calitatea avertizărilor audio, dar şi a celor vizibile pe ecran, utilizarea aparatului testat în modul mers pe jos. Toate aceste criterii se însumează şi sunt regăsite în tabel la criteriul Navigare.
IV. Bateria
Este analizată după timpul necesar de încărcare, timpul de funcţionare efectivă, dacă există posibilitatea de a verifica timpul de funcţionare rămas şi dacă acest lucru poate fi activat şi afişat pe ecranul aparatului testat.
V. Calitatea aparatului
Acest criteriu analizează atât partea de software, cât şi pe cea hardware. Software-ul este analizat în funcţie de numărul de blocări sau resetări al aparatului, precum şi de cel al simulatorului GPS. Ca şi hardware, se analizează calitatea ecranului şi rezistenţa acestuia la zgârieturi, calitatea materialelor din care este construit aparatul şi sistemul de ataşare în maşină. Comportamentul în medii nefavorabile (umiditate excesivă, praf etc.) este, de asemenea, analizat.
Recomandările APC
Garmin Nüvi 1490TV – a obţinut cel mai mare punctaj total (68,11%), precum şi cel mai bun punctaj
la uşurinţa utilizării şi navigare.
Navigon 70 Premium Live – a obţinut cel mai mare punctaj la capitolul versatilitate, ceea ce înseamnă că deţine cele mai bune funcţii dintre toate modelele. Rezultat total: 66,88%.
TomTom GO LIVE 1000 – a obţinut cele mai multe puncte la calitatea aparatului, ceea ce înseamnă că dispune de cel mai mai bun software, care se blochează rareori.Rezultat total: 63,59%.
Apple iPhone 4 16 GB – este un telefon GSM ce dispune şi de sistem de navigaţie propriu. Nu excelează ca rezultat total, obţinând doar 52,77% , dar are rezultatul cel mai bun la criteriile de testare a bateriei.
HTC Desire – este la baza unui telefon GSM ce dispune şi de sistem de navigaţie. Clar nu este recomandat ca asistent personal de navigaţie (doar 48,75% rezultat total), însă a obţinut punctajul cel mai mare la calitatea aparatului (software+hardware,) la egalitate cu modelul TomTom Go live 1000.